nieuws

NHG strijdt tegen te hoge taxaties

Archief

Het Waarborgfonds Eigen Woningen, verstrekker van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), gaat maatregelen treffen tegen taxateurs die woningen te hoog taxeren.

Uit onderzoek blijkt dat bij de gedwongen verkopen tussen 2003 tot en 2005 ongeveer eenderde van de woningen minder heeft opgebracht dan bij de aankoop is getaxeerd. “Bij de voortdurende stijgingen van huizenprijzen kan dat normaal gesproken niet. In één op de tien gevallen is de waarde van de woning zelfs meer dan 20% lager”, zegt Waarborgfonds-directeur Karel Schiffer.
De betrokken brancheverenigingen (NVM, VBO, LMV en NRVT) gaan circa driehonderd dubieuze dossiers onderzoeken. “Is er geen verklaring voor het feit dat de woning nu minder waard is dan voorheen, dan worden taxateurs hard aangepakt”, zegt Schiffer. Dat kan via een klacht in het kader van het tuchtrecht van de brancheverenigingen, die het Waarborgfonds steunen. Tevens zal de taxateur aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade. “De extra schade als gevolg van foute taxatierapporten schat ik in op enkele miljoenen euro’s.”

Reageer op dit artikel