nieuws

‘NHG laat miljoenen schieten door luiheid van banken’

Archief

Volgens de site Woningmarktcijfers.nl zijn banken niet allemaal actief in het beperken van het verlies van de huizenbezitter bij executieverkoop. “Dat scheelt miljoenen aan opbrengsten.”

De geldgevers zijn vooral laks als het gaat om het veilen van woningen die zijn gefinancierd met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). “Daar wordt niet actief meegeboden en ingekocht”, zegt de site, die zich baseert op cijfers van het Kadaster. “Het Waarborgfonds Eigen Woningen laat hierdoor miljoenen euro’s aan opbrengsten schieten.”
Woningen die via een executieveiling worden verkocht, worden in de meeste gevallen enkele maanden later met gemiddeld 18% winst doorverkocht, concludeert Woningmarktcijfers.nl uit een analyse van Kadaster-cijfers. “In de maanden september tot en met november 2005 werden 240 woningen geveild met een gemiddelde opbrengst van _ 128.600. Hiervan werden er 208 binnen tien maanden doorverkocht; dat bracht gemiddeld _ 152.200 op. “De meeropbrengst verdween in zakken van handelaren of ging naar de banken die de woningen op de veiling hebben ingekocht. De periode tussen executieveiling en doorverkoop bedroeg gemiddeld vier maanden.” In 2005 werden in totaal ruim 1900 woningen op deze manier verkocht. De winst na doorverkoop: meerdere tientallen miljoenen euro’s.”
Besloten systeem
Gemiddeld wordt een huis vijftig maanden na aankoop geveild. “De gemiddelde doorverkoopprijs ligt slechts _ 6.000 onder de gecorrigeerde aankoopsom. Wanneer het veilingsysteem transparanter wordt gemaakt met een actievere rol van banken, het Waarborgfonds en verkoopondersteunende activiteiten van makelaars, zouden de verliezen voor de schuldenaren en geldverstrekkers nog verder kunnen worden beperkt”, zegt Woningmarktcijfers-directeur Leo van de Pas. “Dat slechts 10% van de geveilde woningen een opbrengst had van meer dan _ 200.000, geeft wel aan dat vooral de onderkant van de woningmarkt getroffen wordt door dit ‘besloten’ veilingsysteem.”

Reageer op dit artikel