nieuws

NHG-hypotheken voorlopig niet conform nieuwe gedragscode

Archief

Hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vallen komend jaar buiten de normen van de nieuwe gedragscode voor geldverstrekkers. De code leidt voor tal van huizenkopers tot aangescherpte verstrekkingsnormen.

In de nieuwe gedragscode is de minimale toetsrente voor het bepalen van de leencapaciteit gewijzigd. Die is per 1 januari gelijk aan de rente voor staatsleningen met een looptijd van tien jaar, vermeerderd met een opslag van – in eerste instantie – 1%. Tot nu toe was de minimale toetsrente gebaseerd op het tarief voor een vijf jaar rentevaste hypotheek.
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft echter nog uitgaan van de huidige eigen normen voor de toetsrente. Daarmee zouden eveneens alle NHG-hypotheken buiten de gedragscode gaan vallen. Wel overweegt het Waarborgfonds Eigen Woningen om in de loop van komend jaar de regels met betrekking tot de toetsingsrente uit de gedragscode over te nemen.

Reageer op dit artikel