nieuws

NHG gaat Rotterdamse panden kopen bij gedwongen verkoop

Archief

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) gaat in Rotterdam zelf panden tegen executiewaarde aankopen die met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn gefinancierd, maar gedwongen moeten worden verkocht.

De panden zullen vervolgens na renovatie worden verkocht door de Rotterdamse NV Stads Vastgoed. Dat is vastgelegd in een convenant dat is gesloten tussen beide organisaties en de gemeente. Het doel daarvan is hypotheekfraude in de Rotterdamse regio terug te dringen. “We doen al een heleboel dingen om oneigenlijk verlies te voorkomen”, zegt WEW-directeur Karel Schiffer. “Maar als het toch tot een executieveiling komt, gaan wij het pand nog voor de veiling opkopen via de notaris. We kijken dan wat er aan zo’n woning moet gebeuren voordat het weer verkocht wordt. Hiermee denken wij panden waarmee is gefraudeerd uit het criminele circuit te kunnen halen. En in Rotterdam kun je ervan uitgaan dat bij 90% van de panden die gedwongen worden verkocht, fraude is gepleegd.” De stad is jaarlijks goed voor circa driehonderd gedwongen verkopen van met NHG gefinancierde woningen, 27% van het landelijk totaal. Schiffer wil ook in Den Haag een dergelijk convenant gaan sluiten.
De NV Stads Vastgoed adviseert of een opgeknapt pand via een makelaar aan consumenten aangeboden gaat worden, of aan een woningbouwvereniging in Rotterdam. “Een bijkomend effect van deze werkwijze is dat het in specifieke wijken leidt tot herstructurering en een normale prijsontwikkeling van woningen.”
Tweede convenant
Behalve het NHG-convenant is er ook een convenant gesloten tussen een groot aantal partijen, waaronder de Nederlandse Vereniging van Banken, het OM in Rotterdam, makelaarsvereniging NVM en het WEW, waarmee fraude moet worden teruggedrongen. Partijen gaan elkaar op de hoogte stellen van verdachte transacties, waardoor het makkelijker wordt fraude in een vroeg stadium te herkennen en om betrokken makelaars of taxateurs op de vingers te tikken en zonodig te vervolgen.
In Den Haag is vorig jaar al zo’n fraudebestrijdingsafspraak gemaakt.

Reageer op dit artikel