nieuws

Nederlandse musea hebben nog nooit gehoord van NCP

Archief

Hoewel de naam ‘Nationaal Centrum voor Preventie’ anders doet vermoeden, is het met de bekendheid van ons landelijk instituut voor brandbeveiliging en criminaliteitspreventie slecht gesteld. Bij een studie van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen over beveiliging van musea werd het NCP in ieder geval volledig over het hoofd gezien.

Uit de resultaten van het door OC&W gehouden landelijk onderzoek blijkt dat de Nederlandse musea totaal onbekend zijn met het bestaan van het preventiecentrum NCP. Dit opmerkelijke gegeven valt op te maken uit enkele aanbevelingen die de onderzoekscommissie doet.
De commissie pleit onder meer voor het instellen van een landelijk expertisecentrum voor advies op het gebied van preventie. Men heeft behoefte aan een club van preventie-experts die je kunt bellen om advies, of waar je terecht kunt met vragen over de beveiliging van expositieruimtes waar museumstukken aan uitgeleend worden.
Een uitgelezen taak voor het NCP, zou je zo denken. Waarom heeft de onderzoekscommissie daar eigenlijk niet aan gedacht? “Nog nooit van gehoord. Vroeger maakten we gebruik van het bureau TBBS. Dan kwam er iemand een kijkje nemen in het museum, en gaf tips over zwakke plekken in onze beveiliging. Erg handig. Maar het TBBS bestaat niet meer, zo begreep ik van onze verzekeringsadviseur”, licht Hugo Bongers toe, voorzitter van de onderzoekscommissie en directeur van het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen. Dat het TBBS enkele jaren geleden is opgegaan in het NCP is Bongers onbekend.
Jammer
Het NCP is niet verbaasd over de onwetenschap van de musea, zo blijkt uit een reactie van woordvoerster Tanja Korevaar. “Ik vind het heel erg jammer, maar het verbaast me niks. We zijn ons goed bewust van het feit dat het NCP weinig bekendheid geniet. Inderdaad, van een verzekeringsadviseur zou je verwachten dat hij weet dat wij bestaan, maar ook in die groep zijn we niet goed bekend. De afgelopen jaren zijn we hier nogal intern gericht geweest, naar aanleiding van de fusie tot één NCP van drie jaar geleden. Momenteel zijn we bezig het NCP te herpositioneren. In dat kader zullen we ook zeker contact opnemen met deze onderzoekscommissie.”

Reageer op dit artikel