nieuws

Nederlandsche Bank onderzoekt forse groei hypothecair krediet

Archief

De Nederlandsche Bank heeft een onderzoek ingesteld naar de forse groei van de bancaire kredietverlening, waaronder hypothecaire kredieten aan particulieren. Dit meldt de toezichthouder in het kwartaalbericht.

De hypothecaire kredietmarkt is de laatste jaren fors geëxpandeerd. De uitstaande hypotheekschuld, uitgedrukt in een percentage van het bruto nationaal product, is toegenomen van 40% in 1989 naar 65% vorig jaar. Daarmee staat Nederland tweede achter Europees koploper Denemarken met 69%. Ter vergelijking: het gemiddelde in de Europese Unie is 33%.
Hausse
Vooral in de markt voor woninghypotheken is er sprake van een hausse, aldus de Nederlandsche Bank. “De toename van woninghypotheken bereikte medio 1997 met groeipercentages van circa 20% op jaarbasis de hoogste waarde sinds eind jaren zeventig.”
Volgens de toezichthouder zijn de stijgende prijzen van woningen en de dalende hypotheekrente daarvan de oorzaak. Door de lage hypotheekrente worden hogere hypotheken tegen gelijkblijvende financieringslasten gesloten. Huizenkopers met gelijke inkomens kunnen dan toch een hoger bod uitbrengen, met als gevolg dat de huizenprijzen toenemen. Huiseigenaren krijgen daardoor de kans de ontstane overwaarde te benutten voor verhogingen van hun hypotheek. “Op deze manier leiden hogere hypotheken tot hogere woningprijzen en vice versa”, stelt de Nederlandsche Bank.
Extra vraag
Het aantal (woning)hypotheken steeg vorig jaar naar 577.000 (537.000), waarvan 49% (52%) als reguliere hypotheek (aankoop eigen huis), 12% (11%) als tweede hypotheek en 40% (37%) als hypotheekoversluiting. In het afgelopen halfjaar werden 313.000 hypotheken gesloten, waarvan 42% als eerste hypotheek.
De groei in hypothecaire krediet heeft zich volgens de Nederlandsche Bank geconcentreerd op het segment boven 75% of zelfs 100% van de executiewaarde van het woonhuis. “De versoepelde verstrekkingsvoorwaarden hebben extra vraag naar koopwoningen en hypotheken uitgelokt”, meent de Nederlandsche Bank.
Agressieve verkoop
De vraag naar hypotheken wordt verder opgewekt door gespecialiseerde hypotheekadviseurs die actief zijn ingesprongen op de ontwikkeling van de overwaarde van woonhuizen, meent de Nederlandsche Bank. “Deze adviseurs worden gedreven door de te behalen afsluitprovisie en hanteren soms vrij agressieve verkooptechnieken. Zo komt het voor dat hypotheekadviseurs na een bepaalde periode bij een cliënt terugkomen met het aanbod om de hypotheek tegen een lagere rente over te sluiten, waarbij opnieuw provisiebaten worden opgestreken.”
Volgens de Nederlandsche Bank wordt 50% van alle nieuwe (woning)hypotheken via het intermediair gesloten. Dit heeft mede geleid tot een groei van het marktaandeel van banken in de hypotheekverlening aan huishoudens van 69% in 1993 naar 82% vorig jaar.

Reageer op dit artikel