nieuws

Nederland niet bang voor Amerikaanse hypotheekcrisis

Archief

De problemen die de Amerikaanse hypotheeksector teisteren, waaien volgens deskundigen niet over naar ons land. “We hoeven ons geen zorgen te maken”, stelt Rob van den Berg, managing director van GMAC Hypotheken en kenner van de Amerikaanse markt.

“Echtscheiding, werkloosheid of faillissement zijn in Nederland de belangrijkste oorzaken van gedwongen huizenverkopen, niet een stijgende rente”, zegt Rob van den Berg. “Nederlanders zetten hun rente ook veel langer vast, dus is de schok veel minder als deze oploopt. Gedwongen huizenverkopen zijn hier veel zeldzamer dan in de Verenigde Staten. Er is bijna niemand die hier de afweging maakt, ik kan mijn hypotheek niet meer betalen, dus laat ik mijn huis, maar bij executie verkopen. Bovendien heeft Nederland sowieso een veel hogere betalingsmoraal.”
“In tegenstelling tot de VS is de Nederlandse hypotheekmarkt voor mensen met een lage kredietwaardigheid zeer klein. In Amerika kent 20% van de leningen een verhoogd risico. Dat komt enerzijds, omdat we minder makkelijk hypotheken verstrekken, anderzijds pikt de Nederlandse klant het niet om 4% boven normaal te betalen voor een verhoogd risico. En de woningmarkt is bij ons een rustige markt. De prijzen zijn niet te hoog. Tel daar een economie bij op die stabiel in de plus zit, en een lage werkloosheid, dan hoeven wij hier echt niet te vrezen voor Amerikaanse toestanden.”

Reageer op dit artikel