nieuws

Nederland duur hypotheekland

Archief

In Nederland zijn huizenkopers, vergeleken met andere EU-landen, veel geld kwijt aan hun hypotheek. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese organisatie van hypotheekverstrekkers EMF. Spnaje is het duurste hypotheekland: daar betaalt men 2,2% van de koopsom van de woning aan hypotheekkosten. Nederland zit daar met 2,1% vlak achter. Met 1,8% rekenen ook de Grieken beduidend meer dan gemiddeld voor een hypotheek. Het EU-gemiddelde is 1,1%; in Ierland (0,2%), Noorwegen (0,3%) en Denemarken (0,4%) zijn de hypotheekkosten het laagst.

Gemeten naar de totale kosten die iemand kwijt is bij de aankoop van een woning, komt Nederland in EU-verband op de derde plaats (8,5%): Griekenland spant de kroon met 15,3% van de waarde van de woning. Spanje is met 9,5% de op een na duurste. Gemiddeld kost in de EU het kopen van een woning 5,2% van de woningwaarde. Portugal is verreweg het goedkoopst qua transactiekosten: 0,55%. Het EMF-onderzoek is gebaseerd op gegevens uit 2002.

Reageer op dit artikel