nieuws

NCP vernieuwt regeling voor sprinklersystemen

Archief

Bij het Nationaal Centrum voor Preventie (NCP) is de ‘Regeling Sprinklersystemen’ operationeel geworden. Deze certificatieregeling is de opvolger van de voormalige overeenkomst BvS 2000 en is ontwikkeld met medewerking van een reeks branche-organisaties.

De Regeling Sprinklersystemen is niet alleen inhoudelijk geactualiseerd, maar ook in fysiek opzicht gemoderniseerd. De uit 1995 stammende klapper is vervangen door een handzaam boekwerkje van veertig pagina’s op A4-formaat.
Net als voorheen kan er voor een sprinklersysteem alléén een certificaat worden afgegeven als het is aangelegd door een erkend sprinklerinstallateur. Na oplevering of periodiek onderhoud inspecteert een door het NCP erkende inspectie-instelling het systeem. Het NCP geeft vervolgens het certificaat af.
Partijen
In de Regeling Sprinklersystemen wordt aangegeven wat van het sprinklersysteem en van de diverse betrokkenen wordt verwacht. Tal van marktpartijen hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de regeling: * College van Commandanten van Regionale Brandweren (CCRB); * Verbond van Verzekeraars; * Vereniging van Sprinkler Installateurs (VSI); * Vereniging van beveiligingsondernemingen in Nederland (Vebon); * Vereniging voor Veiligheid en Beveiliging (VVB); * Nederlandse vereniging van makelaars in assurantiën en assurantie-adviseurs (NVA); * VNO/NCW; * Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra).
“Omdat de belanghebbenden zich conformeren aan deze regeling wordt standaardisatie en inzichtelijkheid in de hand gewerkt. Dit zal de samenwerking en het onderlinge begrip tussen de partijen bevorderen”, aldus het NCP.
Informatiebronnen
De Regeling Sprinklersystemen bevat de criteria en de certificeringsprocedure en is verkrijgbaar bij het NCP. Bestellen kan via de Internet-site (www.ncpreventie.nl) of telefonisch 030-229.60.15. Belangstellenden kunnen op de Internet-site ook terecht voor de actuele lijst van erkende bedrijven.

Reageer op dit artikel