nieuws

NCM geeft aanzet tot afslankingsoperatie

Archief

Kredietverzekeraar NCM Groep bereidt zich voor op een afslankingsoperatie volgend jaar. De maatschappij wil met de vakbonden komen tot een algemeen sociaal plan. Vooruitlopend daarop wordt de afdeling automatisering gereorganiseerd: daar verdwijnen 22 arbeidsplaatsen.

Bij de afdeling automatisering van NCM in Amsterdam, waar 80 van de in totaal 575 medewerkers actief zijn, is onder meer het computercentrum ondergebracht. Van dit computercentrum blijft de controll room in het hoofdkantoor gevestigd, maar wordt het rekencentrum (met database) overgeheveld naar de Britse dochter van NCM in Cardif, die ook een computercentrum heeft.
De herinrichting van de afdeling automatisering zou nodig zijn om – gelet op de marktontwikkelingen – de concurrentiepositie veilig te stellen, aldus woordvoerster A.L.J. Huibers van de NCM Groep. Op termijn is niet uitgesloten, dat andere afdelingen worden gereorganiseerd. Het overleg met de vakbonden over een algemeen sociaal plan heeft plaats in het eerste kwartaal van 1995, aldus mevrouw Huibers.
Buitengewoon verlof
Door de concentratie van deze activiteiten verdwijnen er in ons land 22 arbeidsplaatsen. Voor 6 medewerkers is intern een andere baan gevonden; de overige 16 medewerkers zijn met buitengewoon verlof naar huis gestuurd. Volgens de vakbonden uit vrees, dat zij het automatiseringssysteem zouden kunnen ‘plat’ gooien.
Ook bij NCM in Groot-Brittannië zijn arbeidsplaatsen verdwenen: daar vertrokken 23 van de 70 medewerkers op vrijwillige basis. Zij maakten gebruik van een premieregeling (early leavers scheme), die open stond voor iedere medewerker van deze Britse maatschappij.
Principe-akkoord
Ook in ons land hebben vakbonden en NCM een principe-akkoord bereikt over een vertrekregeling, zij het alleen voor de 16 op non-actief gestelde medewerkers.
De premieregeling maakt deel van een sociaal plan dat ingaat met terugwerkende kracht tot 1 oktober jl. en loopt tot 1 augustus volgend jaar. De premieregeling is gelijk aan die van Delta Lloyd; de hoogte van de premie is gebaseerd op leeftijd, aantal dienstjaren, en de hoogte van het salaris van de werknemer.
De betrokken werknemers moeten deze week beslissen over dit principe-akkoord van de vakbonden. Voor de vakorganisaties is dit overigens de eerste keer in 69 jaar, dat zij bij NCM “over de vloer zijn geweest”, aldus Unie BLHP-woordvoerder mr D.A. Kramer.

Reageer op dit artikel