nieuws

NBvA ongelukkig met opzeggen contracten door Schadegarant

Archief

De NBvA is niet gelukkig met de plannen van Schadegarant om met slechts 700 van de oorspronkelijke 2.600 garages en schadeherstellers een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan. De bond verwacht vervelende praktische consequenties en voorziet ook ‘politieke’ gevolgen.

Volgens de NBvA heeft het opzeggen van zo’n 2.000 contracten met garages voor het intermediair tot gevolg, dat er minder adressen komen waar zij hun klanten naar toe kunnen sturen bij schade aan hun auto’s. De schadeherstelbedrijven zullen in de nieuwe situatie bovendien doorgaans verder weg gevestigd zijn. “Hierop zit zowel het intermediair als zijn klant niet te wachten”, aldus de NBvA.
De bond geeft de voorkeur aan een zo’n fijnmazig mogelijk netwerk van schadeherstelbedrijven, dan wel naar een meer geleidelijke afbouw van van het aantal herstelbedrijven. Ook moet de klant volgens de NBvA vrij zijn om desgewenst naar zijn eigen garage toe te stappen.
Ook ziet de NBvA in de ontstane situatie het gevaar van verslechtering van de verhouding met garagebedrijven, waardoor garages sterker geneigd zullen zijn om zich op het terrein van verzekeringen te begeven.
Constructief
Schadegarant heeft inmiddels intensief overleg gehad met de organisaties Bovag en Focwa over de ontstane situatie. Volgens Schadegarant heeft er een constructieve gedachtenwisseling plaatsgevonden over de manier waarop een efficienter systeem rond schadeherstel aan auto’s kan worden gerealiseerd.
Ook de Bovag, die de plannen van Schadegarant in een eerder stadium nog ‘onacceptabel’ noemde, is positief over de bespreking. “Alle partijen hebben de wil om uit deze situatie te geraken. Als we in tijdnood komen zullen de per 1 juli opgezegde contracten desnoods verlengd worden”, aldus Bovag-woordvoerder R. Boon.
In de tweede week van juni praten de partijen verder over de concrete invulling van de plannen van Schadegarant.

Reageer op dit artikel