nieuws

NBVA-kantoren vissen met Direct -Office in internetvijver

Archief

Met het internetconcept Direct-Office richten 33 NBVA-kantoren zich op verkoop via internet: vooral jongeren en 55-plussers behoren tot de doelgroep .

Het idee is simpel. Je vergelijkt premies op de website Direct-Office. Je ziet welke verzekeraar de goedkoopste premie levert en je sluit de polis bij het Direct-Office kantoor bij jou in de buurt.
“Het idee is begin vorig jaar ontsproten aan het brein van Michiel Zoet van KZ Adviesgroep uit Westzaan”, vertelt Ronald Ploeg (41), bestuurslid Marketing van de Vereniging van Direct-Office Assurantiekantoren, tevens voorzitter van de NBVA in het Noorden des lands en mede-eigenaar van NSP Verzekeringen in Emmen. “Medio vorig jaar benaderde Michiel mij met de vraag of ik samen met hem en met Simon Commandeur het idee handen en voeten wilde geven. Later voegde Eric van Riet zich ook bij het Direct-Offce bestuur.”
NBVA-kantoren
“Wat wij niet wilden, was alleen een internetkantoor zijn. Wij zijn assurantietussenpersonen die simplerisk-producten tegen scherpe prijzen aanbieden, waarbij de klant zélf keuzes maakt, maar als hij advies vraagt of een schade heeft, dan zijn we er voor de klant. Om dat te realiseren is het land door ons verdeeld in 33 regio’s, waar binnen wij op zoek zijn gegaan naar NBVA-kantoren”, vertelt Ploeg.
Die keuze voor NBVA-kantoren is volgens hem een logische. “Dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt.” Per regio zijn drie tot vier kantoren geselecteerd, die moesten voldoen aan een bepaald profiel. “Je moet investeren in de eigen toekomst, ondernemersdrift hebben, het bedieningsconcept willen aanpassen van traditioneel naar progressief, regionaal lekker liggen en, niet onbelangrijk, de kantoren moeten bij elkaar passen.” Uiteindelijk is de keuze gevallen op de huidige 33 kantoren.
Jongeren
“Jongeren komen minder vaak bij ons langs en wij willen ze wél als klant. Met dit internetconcept richten wij ons dan ook vooral op jongeren en zijdelings op de markt van 55-plussers met meer vrije tijd die internet ontdekken”, betoogt Ploeg. “Het zijn natuurlijk verschillende doelgroepen die wij ieder in hun eigen taal moeten benaderen.”
Direct-Office richt zich in deze fase vooral op autopolissen. “Daar vinden veel mutaties plaats en jongeren zoeken naar de laagste premies,”
Om de jongeren naar Direct-Office te krijgen, adverteert de vereniging Direct-Office assurantiekantoren op websites als Google, markplaats.nl, Autotrader et cetera. Daarnaast participeert Direct-Office in de AutoRAI Experience Game. “Dat is een spel gebaseerd op de AutoRAI. Om het spel te kunnen spelen, moet de klant naar de virtuele stand van Direct-Office. Wil hij kans maken op de breedbeeld-TV die wij verloten, dan moet hij zich registreren en zijn gegevens achterlaten, waaronder een e-mailadres. Dit zin voor ons manieren om gericht en snel een klantenbestand op te bouwen. Wij doen dat door middel van games en via Google, Hyves, YouTube et cetera. Op deze manier willen wij een wat saai product op een moderne manier aanbieden en in een ander jasje.”
Direct-Office, dat al sinds 1 februari actief is, analyseert de bezoekgegevens en wil op basis daarvan het ‘banneren’ verfijnen om zoveel mogelijk resultaat te verkrijgen op de investering.
Creatief
Over de kosten en investeringen van Direct-Office wil Ploeg niet zoveel kwijt. “De kosten bestaan uit algemene kosten voor de vereniging en marketingkosten. Wij hebben een landelijke marketinpot. Ik heb helaas geen _ 135 mln aan marketingkosten tot mijn beschikking, zoals een First Europa. Maar eerlijk gezegd, vind ik dat ook niet zo erg. Doordat wij niet zóveel geld hebben, moeten we dus heel creatief zijn. Daar kan ik echt mijn ei in kwijt”, glundert Ploeg. Zo adverteert onder meer Transavia op de site van Direct-Office, alsook een beveilingsbedrijf. Van het beveiligingsbedrijf kan een pop-up verschijnen op het moment dat iemand bij zijn inboedelverzekering aangeeft dat zijn huis niet beveiligd is tegen inbrekers. “Deze bedrijven betalen voor hun plek op onze site. Met dat geld kunnen wij weer aan de slag om onze doelgroep te bereiken.”
Ook is Ploeg in gesprek met een televisiezender voor jongeren die geïnteresseerd is in het concept. “Wij willen meeliften op de landelijke bekendheid van onze banner-partners en zij profiteren van onze internetmarketing.”
Administratie
Om als Direct-Office een groot aantal verzekeraars in de boeken te hebben, waarbij online gesloten kan worden, is het bedrijf in zee gegaan met Voogd & Voogd. “In het voorjaar zijn wij gaan praten met Voogd & Voogd over ons concept en de 33 kantoren hebben een agentschap gesloten met Voogd & Voogd, waardoor we met bijna twintig maatschappijen zaken kunnen doen. Daarnaast doen we ook zaken met Monuta en Unigarant. Met de verzekeraars zijn hierover afspraken gemaakt”, bevestigt Ploeg.
Naast de vijftig simple isk-producten die Direct-Office op deze manier aanbiedt, wil Direct-Office ook een module toevoegen voor financieringen en hypotheken. “Die module is bedoeld om klanten aan tafel te krijgen. In onze optiek is een hypotheek absoluut een adviesgevoelig product waar een adviseur aan te pas komt.”
Toekomst
Vooralsnog ziet Ploeg niet dat Direct-Office uit meer dan 33 kantoren zal gaan bestaan. “Alleen als ons klantenbestand enorm groeit, kan ik mij dat voorstellen. Dit jaar wordt voor ons een leerjaar. Tot 1 juli monitoren wij welk bezoek er komt, waarom en waar vandaan. Dat gaan we in de tweede helft van dit jaar gebruiken om gericht reclame te maken. In 2008 moeten we oogsten.”
Over de resultaten tot nu toe, kan Ploeg kort zijn. “Er zijn in korte tijd enkele tientallen polissen gesloten. Wat opvalt, is dat op vrijdagavond en zondag mensen websites van verzekeraars bezoeken. Met die informatie moeten we aan de slag.”
Premie.nl
Ploeg heeft zich “achter de oren gekrabt” toen hij kennis nam van Premie.nl, een initiatief van Erik de Voogd. “Het concept dat hij eind maart op de AutoRAI presenteert, lijkt sterk op wat wij met Direct-Office per 1 februari in de markt hebben gezet. De 33 aangesloten kantoren hadden er wel vragen bij”, zegt Ploeg. “Logisch, omdat wij ons concept vorig jaar gedetailleerd met Voogd hebben besproken.”
Erik de Voogd wijst in een reactie op de verschillen tussen Premie.nl en Direct-Office. “Premie.nl is een lead-generator, Direct-Office is een tussenpersoon. Verder denk ik niet dat de Direct-Office kantoren onderling op prijs gaan concurreren. Iets wat naar aanleiding van Premie.nl wel kan gebeuren.”
Overigens hebben de 33 Direct-Office kantoren zich wel aangesloten bij Premie.nl.
tot mijn beschikking, zoals een First Europa, maar dat vind ik ook niet erg. Wij moeten dus creatief zijn.”

Reageer op dit artikel