nieuws

NBvA: hypotheekkeurmerk mag geen closed shop zijn

Archief

NBvA-voorzitter Alexander van Voorst Vader is geen voorstander van een hypotheekkeurmerk waarvan met name assurantietussenpersonen zouden kunnen worden uitgesloten. Hij zei dit op een congres over hypotheken in het World Trade Center in Amsterdam.

Bij het vaststellen van een hypotheekkeurmerk moet worden uitgegaan van objectieve en realistische uitgangspunten. Het eisenpakket voor het verkrijgen van het keurmerk mag niet bestaan uit oneigenlijke elementen, zodat een grote groep gekwalificeerde bemiddelaars (lees: assurantiekantoren) ten onrechte buitengesloten zou worden. “Een ongewenste vorm van closed shops dus”, zei Van Voorst Vader op het congres. Bovendien zou dit volgens hem kunnen leiden tot meerdere keurmerken naast elkaar wat de duidelijkheid niet zou bevorderen.
Toetredingsdrempel
Oneigenlijk is volgens Van Voorst Vader het opwerpen van een hoge toetredingsdrempel in de vorm van een zeer hoog minimum aantal nieuwe hypotheken per jaar, gedetailleerde administratieve voorschriften en een verplichting om de hypotheekprovisie openbaar te maken. “De vraag is of daarmee het doel niet voorbij wordt geschoten en ten onrechte de indruk zou worden gewekt dat een goed hypotheekadvies uitsluitend bij gespecialiseerde bemiddelaars is te krijgen.”
Van Voorst Vader benadrukte dat de assurantiekantoren vorig jaar een marktaandeel van ruim 17% hadden in de hypotheekadviesmarkt. “Meer dan alle franchiseketens bij elkaar.” Deze positie is opgebouwd vanwege het vertrouwen van klanten in de vak- en marktkennis en onafhankelijkheid van het intermediair, aldus Van Voorst Vader. “Zogenaamde openheid over verdiensten van een bepaalde handeling voegt daar weinig tot niets aan toe. Het is schijn-informatie die zelfs verwarrend zal kunnen werken.”
Platform
In het Platform Keurmerk Hypotheekbemiddeling dat de introductie van het hypotheekkeurmerk voorbereidt, zitten alle grote hypotheekfranchiseketens en diverse belangenorganisaties, waaronder het Contactorgaan Hypothekcaire Financiers en de Vereniging Eigen Huis.
Ook de NBvA en NVA waren uitgenodigd om deel te nemen liet afgevaardigde Niek Nusmeijer van dit platform medio vorig jaar weten: “We hebben gesprekken aangevraagd, omdat we willen benadrukken dat het beslist niet alleen om pure hypotheekadviseurs gaat, maar ook om assurantietussenpersonen. Sterker nog: we willen ze er graag bij hebben. We wachten nog op antwoord…”
Een van de grote voorstanders van het openbaar maken van de hypotheekprovisie is de Vereniging Eigen Huis. De woonconsumentenorganisatie vindt dat het openbaar maken van provisies bijdraagt aan een goed advies aan de klant. Op dit punt gaat het hypotheekkeurmerk niet ver genoeg, aldus Eigen Huis.
Van Voorst Vader: “Zogenaamde openheid over verdiensten is schijn-informatie die zelfs verwarrend zal kunnen werken.”

Reageer op dit artikel