nieuws

NBVA biedt leden provisiewijzer

Archief

Met de NBVA Provisiewijzer kunnen de leden de gevolgen van de provisieregels voor het eigen kantoor in beeld brengen.

“Iedereen zegt dat de regels een enorme impact hebben op de provisie-inkomsten van het intermediair, maar niemand zegt wat het specifiek betekent”, zo verklaart de NBVA de komst van de provisiewijzer.
Met de wijzer moet het intermediair kunnen vaststellen hoe hun provisie-inkomsten vanaf 1 januari 2007 wijzigen. In de wijzer zijn een aantal kantoortypen met gangbare portefeuilleverdeling en bijbehorende provisie opgenomen. Daarnaast kan het intermediair met negen variabelen een eigen provisieverdeling invoeren.
“De provisiewijzer is op actuariële grondslagen ontwikkeld, maar we hebben er niet voor gekozen tientallen variabelen in het model te introduceren. Zolang de aanbieders niet met hun nieuwe provisietabellen over de brug zijn gekomen, bieden de cijfers achter de komma slechts schijnzekerheid””, aldus NBVA-secretaris Wilbert Schellens.
In december presenteert de NBVA de uitkomsten van een onderzoek onder verzekeraars naar de wijze waarop zij de balanswijziging in de praktijk zullen invoeren. Hierbij wordt aandacht besteed aan de bescherming van doorlopende provisie in het geval van intermediairwijziging en de omrekening op basis van contante waarde.

Reageer op dit artikel