nieuws

Nationale HypotheekPas werkt aan provisieloze verzekeringen

Archief

In Tilburg is Nationale HypotheekPas (NHP) van start gegaan, een nieuwe inkoopcombinatie die hypotheken zonder afsluitprovisie biedt tegen een vast, aftrekbaar bedrag van _ 795. Deze maand wil NHP ook starten met een overlijdensrisico- en kapitaalverzekering met eveneens een vaste vergoeding voor het intermediair.

“Alleen voor slimme mensen”, zo profileert het bedrijf zich op www.nhp.nl. Initiatiefnemer is fiscaal jurist Pieter Lijesen (39), die zegt een einde te willen maken aan de “onlogische en ondoorzichtige vergoedingssituatie op de hypotheekmarkt”. Lijesen steekt op de site niet onder stoelen of banken het provisiesysteem ouderwets te vinden. “Wist u dat afsluitprovisie stamt uit de tijd van onze voorouders, toen hypotheken nog laag waren en 1% afsluitprovisie dus vaak niet meer was dan een paar tientjes?”
“Tot 1999 ben ik werkzaam geweest als fiscaal jurist. Mijn uurtarief was voor elke klant hetzelfde. Iedere klant kreeg dezelfde aandacht en dezelfde service. In de hypotheekmarkt bleken echter hele andere regels te gelden. Hier geldt: hoe hoger de hypotheek, hoe meer afsluitprovisie er betaald moet worden. Raar toch, als je bedenkt dat het werk van een adviseur voor een hypotheek van _ 50.000 precies hetzelfde is als voor een hypotheek van _ 450.000,” aldus Lijesen op de site. Lijesen was eerder onder meer directeur van assurantiekantoor Cobe in Amsterdam, dat actief was met de site Spaarloon.nl. Ook was hij eigenaar van callcenter The Lead Factory.
Aftrekbaar
De vergoeding van _ 795 geldt alleen voor het bemiddelen bij de geldlening en is daarom volledig fiscaal aftrekbaar, aldus Lijesen. Helemaal provisieloos is de hypotheek overigens niet, want NHP zelf ontvangt van de geldgevers gewoon de gangbare provisie. “Maar die is in de meeste gevallen lang geen 1%.”
Deze maand wil Lijesen ook starten met een overlijdensrisicoverzekering, niet op provisiebasis maar met een vaste vergoeding voor het intermediair. Hiervoor lopen gesprekken met een buitenlandse verzekeraar, verklapt hij. “Die risicopolis wordt 60% goedkoper dan bij Reaal.” Ook een kapitaalverzekering tegen een vaste vergoeding van _ 795 staat op stapel, kondigt Lijesen aan. “Daarbij zal worden belegd in Nederlandse fondsen. Uiteindelijk kan de klant bij ons dus voor nog geen _ 2.400 een hypotheek sluiten. Dat is vergelijkbaar met 1% afsluitprovisie. Overigens hebben we bij de Belastingdienst het verzoek neergelegd om de vergoeding voor de polissen ook aftrekbaar te maken. Maar de Belastingdienst is niet zo snel.”
Gmac
NHP werkt op hypotheekgebied samen met Argenta, Bank of Scotland, BLG Hypotheken, ELQ, Fortis, GMAC, Nationale-Nederlanden, MoneYou en WestlandUtrecht. “We zijn met een aantal partijen nog in gesprek”, aldus Lijesen.
Sinds half augustus biedt GMAC ook via hypotheekoffertebedrijf Financium een provisieloze hypotheek aan (zie ook pag. 18). “Daar keek ik eerlijk gezegd wel even gek van op”, zegt Lijesen. “Eerst konden ze het niet offreren en nu ineens gaan ze ook met Financium in zee. Maar voor ons maakt het niets uit: wij bieden provisieloze hypotheken van negen partijen.”
Schietgrage cowboy
Via de site kan de klant een offerte aanvragen, waarna een NHP-adviseur uit de buurt contact opneemt en een afspraak maakt om thuis langs te komen. Volgens Lijesen hebben al ruim driehonderd Erkend hypotheekadviseurs zich aangesloten. “We zijn al anderhalf jaar bezig met de voorbereidingen en intussen hebben al heel wat tussenpersonen zich aangesloten.”
“Wij zijn niet van plan mensen te gaan bellen rond etenstijd. ‘Hypotheek’ is het meest gezochte woord op internet, mensen vinden ons daar dus vanzelf”, aldus Lijesen. Voor de komende periode staan er wel promotieacties gepland op woonbeurzen en gaat NHP onder meer voetbalclubs in de buurt sponsoren. Ook komt er een promotieactie via internet: een zogeheten viral game met wolven in schaapskleren (“symbolisch voor de banken”) en een schietgrage NHP-cowboy.
Abonnement
Een hypotheekafspraak met een adviseur levert de klant meteen al een kortingsbon van _ 10 op van doe-het-zelfketen Gamma. Verder krijgen hypotheekklanten met de pas onder meer kortingen bij winkels en een gratis 24-uurs reparatieservice in en om het huis voor lekkage, stroomuitval en brand- of stormschade. NHP werkt hiervoor samen met Bouwzaken Nederland, een netwerk van aannemersbedrijven. Het abonnement op de reparatieservice is één jaar geldig. De notariskosten voor een hypotheek via NHP komen uit op _ 595, voor taxatie wordt _ 285 in rekening gebracht, inclusief btw.
Pieter Lijesen schopt met NHP tegen de afsluitprovisie aan: “Die stamt nog uit de tijd van onze voorouders.”

Reageer op dit artikel