nieuws

Nationale Borg: ‘Nog maar weinig animo voor het stop-lossproduct’

Archief

Er zijn in het kader van de Pemba nog maar weinig stop-lossverzekeringen gesloten. Er is bij de werkgevers nog steeds terughoudendheid. Dit stelt Jos Kroon van Nationale Borg-Maatschappij.

Jos Kroon, directievoorzitter van Nationale Borg-Maatschappij (ING), maakt zijn opmerking in verband met de garantie die hij onlangs voor Vendex KBB heeft afgegeven. Vendex KBB (met ruim vijftigduizend medewerkers) is uit het publieke stelsel voor de WAO gestapt en heeft voor het risico bij Nationale-Nederlanden de stop-lossverzekering ‘WAO Eigenbeheer Calamiteiten Polis’ gesloten. Bij stop-lossverzekeringen (waarbij de werkgever een afgesproken bedrag voor eigen rekening neemt en de verzekeraar boven dit bedrag betaalt) verlangt toezichthouder Lisv een garantie voor het geval de werkgever failliet gaat. De garantie voor Vendex KBB is de vijftiende garantie die Nationale Borg heeft afgegeven voor verzekeringen van NN en van andere verzekeraars. Kroon gaat er van uit, dat zijn borgmaatschappij een substantieel deel van de garanties voor stop-lossverzekeringen heeft afgegeven. “Misschien gaat wel om negentig procent.” Ergo: er zijn nog maar weinig stop-lossverzekeringen gesloten.
De grote werkgevers (uitsluitend voor hen is het stop-lossproduct interessant) zijn volgens Kroon terughoudend, doordat “de materie zeer complex is”. Hij verwacht wel dat grotere werkgevers steeds meer zullen gaan inzien dat het voor hen voordeliger kan zijn uit het publieke stelsel te stappen en zich op stop-lossbasis te verzekeren.
ABN Amro was de eerste grote werkgever die (in 1998, toen de wet Pemba werd ingevoerd) uit het publieke bestel stapte. ABN Amro Verzekeringen verkreeg destijds vergunning voor de branche borgtocht in verband met garantie voor de Pemba-verzekering van de eigen (destijds 32.000) medewerkers.

Reageer op dit artikel