nieuws

Münchener Rück vergroot Ergo-belang

Archief

Münchener Rück vergroot zijn aandelenbelang in het Duitse verzekeringsconcern Ergo tot 95%.

’s Werelds grootste herverzekeraar heeft momenteel een belang van 62,9% in Ergo, een samenbundeling van de verzekeraars DKV, Victoria, DAS en Hamburg-Mannheimer. Van het totale premie-inkomen van Münchener Rück – circa f 68,5 mld – is ongeveer de helft afkomstig van directe verzekeringen. Met de aankoop van 22% van de Ergo-aandelen is een bedrag van f 9,5 mld gemoeid.
De transactie heeft te maken met de relatie tussen Münchener Rück en Duitslands grootste directe verzekeraar Allianz. Beide verzekeringsreuzen uit München hebben vorig jaar afgesproken elkaars wederzijdse banden terug te brengen tot zo’n 20%. Zo zal Münchener Rück zijn belang van 40,6% in Allianz Leben verkopen aan Allianz en verkoopt Allianz zijn 13,5%-belang in de HypoVereinsbank aan Münchener Rück. De herverzekeraar vergroot zijn belang in de HypoVereinsbank daarmee tot 25,7% en zal op meer samenwerking aandringen tussen de bank en Ergo-dochter Victoria.
De grootste deal vindt evenwel plaats rond de Dresdner Bank. Allianz wil zijn belang van 20,7% in de Dresdner Bank uitbreiden tot 100% en heeft daar een bedrag van bijna f 55 mld voor over. Münchener Rück is de eerste aandeelhouder geweest die zijn aandelen Dresdner Bank te koop heeft aangeboden aan Allianz. De combinatie Allianz/Dresdner wordt de grootste financiële instelling van Duitsland, met bijvoorbeeld 1.200 bankfilialen, 12.000 assurantietussenpersonen waarmee wordt samengewerkt en een afdeling vermogensbeheer die f 2.200 mld onder beheer heeft.
Als alle voorgenomen transacties doorgaan, houdt Münchener Rück een belang van 21% over in Allianz en blijft Allianz met een aandelenpakket van 23% in de herverzekeraar zitten.

Reageer op dit artikel