nieuws

MrFinch nieuwe vergelijkingssite van Scaramea

Archief

Volgende week start Scaramea (Achmea) een vergelijkingssite van financiële producten op Internet: MrFinch. Scaramea zegt een duidelijke toegevoegde waarde te bieden door ook op polisvoorwaarden te vergelijken. Vooralsnog kunnen auto-, reis-, zorgverzekeringen en koopsommen vergeleken worden.

De introductie van MrFinch is volgens Scaramea-directeur Marinus Jacometti niet versneld door de plannen van Nationale-Nederlanden om deze zomer een virtuele tussenpersoon in de markt te zetten. “Wij liggen met de introductie van MrFinch volledig op koers.”
Volgens Jacometti gaat elke vergelijking met NN mank. “Wij zijn een financial matchmaker en bouwen geen Berlijnse muren rondom doelgroepen in de markt.” Ook een vergelijking met Independer gaat volgens Jacometti niet op: “Independer is een virtuele tussenpersoon. Daar streven wij absoluut niet naar. Wij willen niet tussenpersoon nummer 8.001 zijn. Bovendien richten wij ons met MrFinch op consumenten, intermediair én verzekeraars, waar Independer zich vooral op de consument richt”.
Onafhankelijkheid
De onafhankelijkheid van MrFinch wordt volgens Jacometti gewaarborgd door incidenteel onderzoek door KPMG naar de integriteit van het systeem. Daarnaast is er een samenwerking met de Consumentenbond. Deze krijgt onder meer gestalte door een gezamenlijke redactie die content zal leveren op de website van MrFinch.
Ook zullen consumenten aan het woord komen, waardoor er een Michelin-gids van verzekeraars zal ontstaan, aldus Jacometti.
MrFinch genereert inkomsten doordat er voor elke gesloten post een tarief betaald moet worden door verzekeraars. De tariefstructuur verschilt per soort verzekering. Deze inkomsten zullen door Scaramea op de site van MrFinch gepubliceerd worden. De eerste paar maanden zal MrFinch overigens gratis zijn.
Overnames
Het maken van de vergelijkingen op Internet is mogelijk doordat Scaramea zowel IFC, bouwer van het vergelijkingssoftwarepakket Diagnose, als Maxima heeft overgenomen. Maxima biedt vergelijkingssoftware voor de zakelijke hypotheekmarkt.
Scaramea heeft ook FinanceSelect overgenomen. Dit bedrijf in wording, gerund door twee ex-medewerksters van Ohra, lijkt sterk op Diagnose op Internet, maar dan op het gebied van lenen, sparen en beleggen. Beiden zijn inmiddels in dienst getreden bij MrFinch.
IFC-directeur Harry Kah is opgenomen in het management-team van MrFinch. De vergelijkingssoftware van IFC zal worden uitgebreid met producten op het gebied van lenen, sparen en beleggen en in een later stadium ook leven. Het personeelsbestand van IFC is om die reden inmiddels verdubbeld.
Reacties
Independer-directeur Diederik de Groot van Embden zegt in een reactie: “Het is niet verrassend dat ons initiatief navolging vindt. Er is duidelijk een markt voor en het verbaasd ons niet dat anderen daar ook inspringen.”
Hij zet overigens vraagtekens bij de onafhankelijkheid van MrFinch. “Wij zijn zeer benieuwd hoe MrFinch die onafhankelijkheid richting consument gaat waarborgen.” Over de kans van slagen zegt De Groot van Embden : “Aan dit bedrijfsmodel zit duidelijk een plafond. Het alleen aanleveren van adresgegevens is erg dun.”
Frans Kooijmans, directeur van Kooijmans Software en bouwer van het vergelijkingspakket Rolls waarmee Independer werkt, weigert via de telefoon commentaar te leveren. Als reactie stuurde hij vervolgens een column van Martin Healey uit de Computable van 2 juni met als titel ‘Het dotcom-fenomeen’. De teneur van deze column is dat op een enkele uitzondering na, dit soort bedrijven gedoemd is te mislukken.

Reageer op dit artikel