nieuws

MKB-Nederland maant zorgverzekeraars tot betaling

Archief

MKB-Nederland wil dat zorgverzekeraars vóór 1 juni de betalings-, en administratieachterstand bij zorgondernemers hebben weggewerkt.

De organisatie roept de zorgverleners op om anders extra rente- en administratiekosten in rekening te brengen.
Volgens MKB-Nederland zijn de betalingstermijnen van zorgverzekeraars opgelopen tot ruim vier maanden en moeten veel zorgverleners hierdoor hun reserves aanspreken. Bovendien zouden de administratieve lasten voor zorgondernemers de pan uitrijzen.
“Verzekeraars sturen facturen van verzekerden die zijn overgestapt naar een andere zorgverzekeraar – bijvoorbeeld naar de zorgondernemer – terug, in plaats van dat verzekeraars zaken onderling verrekenen”, aldus MKB-Nederland. Als het terugsturen van facturen na 1 juni nog steeds gebeurt, dan vindt de organisatie dat de overheid verzekeraars moet verplichten tot onderlinge verrekening.
Jaarlijks
Daarnaast zegt MKB-Nederland afspraken te willen maken met de zorgverzekeraars om te voorkomen dat de problemen zich elk jaar gaan voordoen. Door de invoering van de Zorgverzekeringswet kunnen verzekerden immers jaarlijks hun zorgverzekering opzeggen. MKB-Nederland stelt dat de verzekeraars binnen twee weken na 1 januari hun administratie op orde moeten hebben, zodat de zorgverlener weet waar iemand verzekerd is.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) meldde onlangs nog dat van liquiditeitsproblemen bij huisartsen geen sprake hoefde te zijn. “Zorgverzekeraars hebben over het eerste kwartaal van dit jaar een bedrag van _ 350 mln aan voorschotten en declaraties uitbetaald aan huisartsen, dit is 22% van het huisartsenbudget van _ 1,6 mld in 2006. Een prima uitkomst”, aldus ZN.

Reageer op dit artikel