nieuws

Minder kredieten verstrekt in 2006

Archief

Nederlandse huishoudens hebben in 2006 minder geld geleend voor consumptie dan in de acht jaren daarvoor. Wel stonden zij meer rood op betaalrekeningen. De totale consumptieve schuld (geleende bedragen minus hypotheek) was vorig jaar iets lager dan in 2005.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd. Vorig jaar is voor _ 9,7 mld aan nieuwe consumptieve kredieten verstrekt. Dat is 4% minder dan het jaar daarvoor. Voor het eerst sinds 1998 lag het totaal geleende bedrag onder de _ 10 mld. Volgens het CBS nam vooral het aantal doorlopende kredieten af.
De uitstaande schuld is in 2006 gedaald van _ 17,6 naar _ 16,9 mld, omdat mensen meer aflosten dan dat ze bijleenden. In 2006 en 2005 daalde de schuld voor het eerst na twintig jaar.
Rood staan op de bankrekening nam vorig jaar wel weer toe. Eind december stonden particulieren voor _ 8 mld rood op hun betaalrekeningen. Dat is 7% meer dan in 2005. Volgens het CBS lijkt het rood staan het afsluiten van kredieten te vervangen. Ook het lenen via een creditcard neemt toe. In 2006 steeg het geleende bedrag met 4% tot _ 3,2 mld.

Reageer op dit artikel