nieuws

Millenniumovergang dwingt ziekenhuizen tot opnamestop

Archief

Ruim 40% van de Nederlandse ziekenhuizen gaat eind dit jaar minder patiënten opnemen uit angst voor mogelijke comoputerstoringen. Dit blijkt uit onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland.

Uit hetzelfde onderzoek van ZN blijkt dat pas 2% van de Nederlandse ziekenhuizen kan zeggen dat ze millenniumproof is. Een kwart van de instellingen zit nu nog pas in de analysefase van het probleem.
De zorgverzekeraars liggen daarentegen goed op schema bij de aanpak van het millenniumprobleem. De problemen waar zorgverzekeraars meezitten, zijn relatief eenvoudig van aard en veroorzaken geen slachtoffers. Voor ziekenhuizen kan de millenniumwisseling veel dramatischer uitpakken.
MKB
Niet alleen ziekenhuizen blijken nog ver te zijn van het oplossen van de eigen millenniumproblemen. Ook het MKB is nog veel te weinig bezig met de aanpak van de ‘millenniumbug’. Uit een tweetal onderzoeken (Blauw Marktonderzoek Rotterdam en Business Support Centre Groningen) onder zo’n 10.000 ondernemers blijkt dat de situatie zorgelijker wordt naarmate het bedrijf kleiner van omvang is.
Bij bedrijven tot vier medewerkers is in de helft van de gevallen nog geen inventarisatie uitgevoerd. Dit geldt met name voor de detailhandel, horeca, reparatiebedrijven en bouwnijverheid/installatiebedrijven. Bovendien valt het op dat bedrijven in het oosten en noorden van het land achterlopen bij hun collega’s in andere regio’s. Van de softwarepakketten die in de MKB-sector worden gebruikt blijkt na inventarisatie 56% millenniumbestendig. Van 43% is dit niet het geval of onbekend.
In slechts 13% van de onderzochte bedrijven is een risico-onderzoek uitgevoerd naar wat er gebeurt als er vitale bedrijfsprocessen uitvallen. een groot deel van de MKB’ers accepteert kennelijk dat hun bedrijf stil kan komen te staan.

Reageer op dit artikel