nieuws

Miljardenovername Aegon in Amerikaanse levenmarkt

Archief

Aegon wil de verzekeringsactiviteiten overnemen van Providian Corporation in de VS. Met de transactie die te boek staat als de grootste in de Amerikaanse en Nederlandse levenmarkt, is een recordbedrag van ruim f 6 mld gemoeid.

Voorzitter van de raad van bestuur drs. Kees Storm noemt de acquisitie van Providian van een omvang nog niet eerder vertoond. “Deze acquisitie vergroot de winst, sluit goed aan bij bestaande activiteiten en levert een gezonde impuls aan onze groei in de volgende eeuw. Ze bevestigt dat onze geduldige, gedisciplineerde benadering succesvol is.”
De acquisitie van Providian Corporation (omzet f 4,5 mld, 9.000 medewerkers), gevestigd in Louisville in de staat Kentucky, wordt gefinancierd via Aegon USA (f 7 mld, 5.500 medewerkers) in Baltimore in de staat Maryland. Gemeten naar brutopremie stijgt de Aegon-dochter daardoor van de vijftiende naar de negende plaats op de ranglijst van de grootste levensverzekeraars in de VS.
De verzekeringsactiviteiten van Providian zijn de laatste drie jaar nauwelijks in omzet toegenomen, maar dragen wel voor 60% bij aan de brutowinst, die in 1995 op ruim f 0,5 mld is uitgekomen.
Divisies
De over te nemen verzekeringsactiviteiten worden uitgevoerd door drie divisies: Providian Direct Insurance die levensverzekeringen en aanvullende ziektekosten- en ongevallenverzekeringen verkoopt met behulp van direct-marketingtechnieken en via eigen merken van distributiepartners, Providian Agency Group, een maatschappij die via het intermediair individuele levenpolissen, ziektekosten- en ongevallenpolissen, en schadeverzekeringen afzet, en Providian Capital Management Group, verantwoordelijk voor verkoop/beheer van pensioen- en spaarproducten.
Het tussenpersonenkanaal draagt voor 40% bij aan de winst van verzekeraar Providian, het direct-writingkanaal voor 28%, en het pensioenbedrijf voor 32%.
Het florerende bankbedrijf van Providian is niet in de voorgenomen overname betrokken, maar gaat zelfstandig verder.

Reageer op dit artikel