nieuws

Milieudefensie enthousiast over autoverzekering van Groene Land

Archief

Milieudefensie, een militante organisatie van natuurbeschermers, is zeer enthousiast over de nieuwe autoverzekering van Groene Land (Achmea) waarbij in geval van schade gebruik gemaakt wordt van gebruikte onderdelen. Deze week presenteert de milieu-organisatie de resultaten van een onderzoek naar het ‘milieurendement’ van de nieuwe polis.

Het komt niet vaak voor dat organisaties als Milieudefensie zich ronduit positief uitlaten over een verzekeringsproduct, laat staan een autoverzekering. “We hebben samen met enkele ondernemingen, waaronder Groene Land, de aan de verzekering gerelateerde aspecten zoals grondstoffen, logistiek en verpakking onderzocht. Het product scoort op alle onderzochte punten positief”, licht Teunis Jan Visser van Milieudefensie toe. “Als bijvoorbeeld de portier van een auto vervangen moet worden, kan er in 10% van de gevallen een gebruikte deur in de juiste kleur aangeleverd worden. Nieuwe deuren moeten daarentegen altijd nog in de bijpassende kleur gespoten worden. Dat laatste is natuurlijk veel milieubelastender”.
Prijsproduct
Uit een marktonderzoek van Groene Land is gebleken dat ook de consument warm loopt voor een ‘tweedehands’ autoverzekering. “Allereerst slaat de klant aan op de gemiddelde premiekorting van 15%. Dat is logisch, want de autoverzekering is nou eenmaal een prijsproduct. Daarnaast reageren consumenten positief op de combinatie ‘groen’ en tóch goedkoop, aangezien milieuvriendelijke producten juist vaak duurder zijn”, aldus commercieel directeur Fred Lingg.
Reaal introduceerde vorig jaar een speciale schadeherstelservice voor auto’s van vier tot acht jaar oud. Daar wordt eveneens gebruik gemaakt van gebruikte onderdelen.
Wie kiest voor de Beter Af Auto Polis van Groene Land, bepaalt zelf de opbouw van de dekking. Naast de WAM-dekking kan worden gekozen uit de modules ‘diefstalschade’, ‘ruitschade’, ‘aanrijdingsschade’ en ‘brand-, storm- en natuurschade’. Bij de laatste twee modules kan de klant kiezen voor de goedkopere ‘groene’ variant, waarbij in geval van schade tweedehands onderdelen worden gebruikt. Het premievoordeel varieert daarbij van 10% tot 15%.
De tweedehands onderdelen die toegepast worden, zijn nooit ouder dan de auto zelf en bevatten twee jaar garantie. Het gaat met name om plaatwerk, bumpers en verlichting. Draaiende en motorische onderdelen zijn van de ‘groene vervanging’ uitgesloten. Als bovendien niet binnen 24 uur de gebruikte onderdelen voor handen zijn, wordt de reparatie alsnog uitgevoerd met nieuwe onderdelen.
Groene Land is de eerste verzekeraar uit de Achmea-stal die gebruik maakt van het milieuvriendelijke schadeherstel. De andere werkmaatschappijen zullen pas over enkele maanden volgen met vergelijkbare producten (zie ook pagina 16).
Als niet binnen 24 uur een gebruikt onderdeel voorhanden is, wordt de reparatie alsnog uitgevoerd met nieuwe onderdelen.

Reageer op dit artikel