nieuws

Menzis zet streep door fusie met Delta Lloyd en Agis

Archief

Menzis zet streep door fusie met Delta Lloyd en Agis

De fusie Delta Lloyd, Agis en Menzis (DAM Zorgverzekeringsgroep) die per 2 januari 2007 formeel zijn beslag zou krijgen, is van de baan. De ledenraad van Menzis heeft het fusievoorstel verworpen. Agis en Delta Lloyd zijn verbaasd en teleurgesteld en beraden zich op de ontstane situatie.
De ledenraad, die zich pas na ondertekening van het akkoord op 31 oktober over het fusievoorstel boog, vindt dat de fusie onvoldoende meerwaarde heeft voor de Menzis-verzekerden. Verder voorziet de ledenraad, het hoogste orgaan van de onderlinge waarborgmaatschappij, problemen met het integreren van verschillende zakelijke culturen.
Volgens Johan ten Hoove, voorzitter van de Menzis Ledenraad, is het niet vreemd dat de ledenraad zich pas in zo’n laat stadium over het fusievoorstel buigt. “Wij zijn een maand of acht geleden geïnformeerd over de plannen en dat daar Agis en Delta Lloyd bij betrokken waren. Vooral bij Delta Lloyd hadden wij onze bedenkingen, omdat het een beursgenoteerde onderneming betreft. Maar op zo’n moment is het absoluut onduidelijk wat de consequenties zijn. De raad van bestuur heeft acht maanden lang erg veel tijd gestoken in deze fusie, maar pas drie weken geleden hebben wij het totale fusievoorstel ontvangen. Dat kan ook niet anders, want dat is statutair zo vastgelegd en bovendien was met de drie fusiepartners afgesproken dat de ledenraden het laatste woord zouden hebben”, aldus Ten Hoove. “Op dat moment werd pas duidelijk wat het zou betekenen en voor ons is doorslaggevend geweest dat wij geen invloed meer kunnen uitoefenen op de hoogte van de premies en de samenstelling van de zorgpakketten. Het cultuurverschil is heel erg groot. Bovendien zou de ledenraad geen beslissingsrecht meer hebben, maar een raad van advies worden. Bestuursvoorzitter Roger van Boxtel heeft alle tijd genomen om al onze vragen diepgaand te beantwoorden, maar uiteindelijk hebben wij toch ‘nee’ gezegd tegen dit fusievoorstel”, aldus Ten Hoove.
Hij benadrukt dat het vertrouwen in de raad van bestuur onveranderd groot is en dat er ook nog altijd gezocht moet worden naar een passende fusiepartner. “Nee, dat moet dus geen beursgenoteerde zorgverzekeraar zijn.”
Menzis gaat nu alleen het nieuwe zorgjaar in. “We staan er goed voor, we hebben twee miljoen verzekerden in de boeken. Het is een solide bedrijf”, aldus een woordvoerder.
Verbazing
Bij de fusiepartners Agis en Delta Lloyd is met verbazing en teleurstelling gereageerd op het besluit van Menzis. De ledenraad van Agis ging wel akkoord met de fusie. Het bericht van Menzis kwam binnen op de dag dat Agis-topman Eelke van der Veen afscheid nam van zijn bedrijf. Hij verruilt zijn functie voor een plaats in de banken van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid. Zowel Agis als Delta Lloyd beraden zich op de ontstane situatie en gaan voorlopig zelfstandig door.
“Er is meer dan een half jaar keihard gewerkt en dan is het raar dat in dit stadium de ledenraad nog ‘nee’ zegt. In het mennen van de paarden bij Menzis is iets misgegaan”, aldus een woordvoerder dan Delta Lloyd. “Maar wij hebben 700.000 verzekerden in de boeken. Ohra heeft zich erg goed gepositioneerd, dus we hebben een goede en mooie uitgangspositie”, aldus een woordvoerder.
Ook Agis gaat voorlopig zelfstandig door. “Wij hebben een goede campagne en een scherpe premie en wij zullen als zelfstandige club de komende prolongatie ingaan.”
Voor Agis is het de tweede teleurstelling in een paar jaar tijd. Drie jaar geleden wilde Agis intermediairverzekeraar ONVZ in huis halen. Deze fusiebesprekingen liepen echter vast door een verschil van inzicht over de invulling van de te vormen combinatie. Nu gaat de fusie niet door omdat de leden van een van de partners de toegevoegde waarde niet inzien.
Tweede plek
Als de fusie was doorgegaan, zou DAM Zorgverzekeringsgroep met vier miljoen verzekerden na VGZ/Univé de tweede zorgverzekeraar naar grootte worden. Die plek is nu weer voorbehouden aan Achmea, met 3,7 mln verzekerden in de boeken, gevolgd door CZ/OZ met 2,7 mln verzekerden.
KADER
Woedend
Het personeel van Agis is volgens vakbond De Unie woedend. “Agis had de fusie hard nodig. Ze hebben veel verzekerden verloren en nu stromen de kansen weg. Ze zijn woedend dat dit bij Menzis heeft kunnen gebeuren en dat de raad van bestuur kennelijk niet op de hoogte is van het denken van de ledenraad.”
“Het personeel van Delta Lloyd haalt opgelucht adem. Delta Lloyd is de fusie ingegaan voor ‘cross-selling’ en meer volume. De kans was groot dat dit forse personele consequenties zou hebben. Het vertrek uit Den Haag is nu wellicht uitgesteld.”
“Bij Menzis zelf zijn de reacties wisselend, maar wel overwegend positief naar de ledenraad toe. De lage premies van Agis en Delta Lloyd was ze een doorn in het oog met de vrees dat Menzis zou opdraaien voor die lage premies. Degenen die het negatief benaderen zijn bang voor de personele consequenties als er een andere fusiepartner boven komt drijven.”
“Wat overheerst in alle reacties is dat in dit stadium, nadat er al zo’n weg is afgelegd, het alsnog is afgeblazen en men is benieuwd naar de werkelijke reden”, aldus vakbondsbestuurder Gerwin van der Lei van De Unie.
van de nieuwe combinatie.
op zijn afscheidsreceptie hoort hij dat de fusie niet doorgaat. De volgende dag neemt Van der Veen zitting in de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel