nieuws

Menzis wil samenwerken in geïntegreerde zorgcentra

Archief

Zorgverzekeraar Menzis wil met huisartsen en andere eerstelijns zorgaanbieders gaan samenwerken in geïntegreerde zorgcentra. De verzekeraar heeft in Groningen en Arnhem al centra in eigen beheer en in Lent wordt al samengewerkt met het gezondheidscentrum Frans Huygen.

“Het is niet ons doel om deze gezondheidscentra in eigen beheer te nemen. Het zou het mooist zijn als een aantal disciplines in de eerstelijns gezondheidszorg, zoals huisartsen, fysiotherapeuten, psychologen et cetera, besluiten om te gaan samenwerken en ons model daarbij omarmen en het samen met ons gaan opzetten”, aldus Bas Leerink, directeur Zorg bij Menzis.
“Wij regelen in dat geval het vastgoed, de juiste ICT-structuur, het personeelsmanagement van het niet-medische personeel et cetera. Wij zorgen ervoor dat deze mensen met hun eigenlijke werk bezig kunnen zijn en zich geen zorgen hoeven te maken over allerlei administratieve rompslomp.”
Doel
Het doel van Menzis is de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt thuis te brengen. “Kan dat niet thuis, dan in een zo goed mogelijk georganiseerde eerste lijn, waar communicatielijnen zo kort mogelijk zijn en de patiënt zonder verwijzing direct bij een fysiotherapeut in zo’n centrum terecht kan. Wij gaan voor snelheid en dus een snelle behandeling. Wij noemen dat kwalitatieve efficiency”, aldus Leerink.
“We denken dat we er zo voor kunnen zorgen dat minder mensen onnodig in de tweedelijns zorg terecht komen. Een goede bijkomstigheid daarbij is dat er dan ook minder schade hoeft te worden uitgekeerd en er dus kosten bespaard worden.”
Prestatieafspraken
Menzis wil komend jaar al wel proberen prestatieafspraken te maken met de geïntegreerde gezondheidscentra. “Deze gezondheidscentra staan open voor alle verzekerden, maar wij gaan kijken of wij speciale services kunnen bieden voor Menzis-verzekerden. Denk daarbij aan een collectiviteit in de buurt, waarbij de arbo-arts daar in het gezondheidscentrum zit of een Menzis-balie waar onze verzekerden terecht kunnen met hun vragen.” Leerink benadrukt dat deze afspraken op vrijwillige basis gemaakt worden. “We plakken alleen een Menzis-label op zaken die wij apart kunnen afspreken voor onze verzekerden.”
Bijscholen
Verder wil Menzis artsen bijscholen, zodat ook kleine tweedelijns ingrepen in de centra uitgevoerd kunnen worden. “Ook dat levert een kostenbesparing op en mensen komen minder snel in de tweedelijns zorg terecht”, aldus Leerink
Menzis gaat ervan uit dat artsen vooral als zelfstandige ondernemers centra zullen opzetten en met Menzis een contract zullen afsluiten. Maar Menzis sluit niet uit dat ook een aantal centra zullen kiezen voor een franchisemodel of voor beheer door Menzis.
wij apart kunnen afspreken voor onze verzekerden.”

Reageer op dit artikel