nieuws

Meldpunt Verzekeringsfraude met veel scepsis ontvangen

Archief

Frank Fukking van FAM-advies/Schadehulp uit Zelhem is een website gestart waar anonieme tips over verzekeringsfraude kunnen worden gemeld: www.meldpuntverzekeringsfraude.nl. De reacties op zijn initiatief zijn niet onverdeeld positief.

Aanleiding voor Fukking om te starten met een meldpunt voor verzekeringsfraude was het Nivre-congres, dat hij in maart bijwoonde: “Het Verbond hield daar een presentatie om de aanpak van fraude te stimuleren. Men zei daarbij ook te denken aan het opzetten van een landelijk meldpunt voor verzekeringsfraude. Dat heb ik vervolgens zelf opgepikt en daar ben ik mee aan de slag gegaan.”
De site moet volgens Fukking worden gezien als een doorgeefluik, waar mensen anoniem zaken kunnen melden die te maken hebben met verzekeringsfraude en die vervolgens -ook anoniem- worden doorgegeven aan de politie, het Verbond of andere instanties, zoals de Fiod/ECD. “Puur met de bedoeling om het aantal fraudegevallen terug te dringen. Hoewel we een commercieel bedrijf zijn, is de opzet van het meldpunt dat niet,” zo verzekert hij.
Het Verbond van Verzekeraars zegt desgevraagd enigszins overvallen te zijn door het initiatief van Fukking. “Maar hij zit niet in ons vaarwater. Als het helpt om de fraude terug te dringen, dan zijn alle initiatieven meegenomen. Maar over de kwaliteit van zo’n site valt natuurlijk te twisten. En wellicht zijn er toch commerciële belangen in het spel”, aldus een woordvoerder.
Drijfzand
Directeur Henk Munting van de Stichting M zegt dat Fukking dingen suggereert die hij niet waar kan maken. “De teksten lijken wel erg veel op die op onze site en het is nog maar de vraag of meneer Fukking echte anonimiteit kan waarborgen. Dat is technisch erg lastig. Afspraken met de politie heeft hij niet, dus het is bovendien nog maar afwachten wat er met de meldingen gebeurt. Het hele verhaal lijkt op drijfzand gebaseerd”, aldus Munting.
Fukking erkent dat hij vooraf geen contact heeft gehad met het Verbond en de politie, instanties waaraan hij zegt de bij hem binnengekomen anonieme tips door te geven. “Op korte termijn zal er met de Stichting M een gesprek plaatsvinden, om de verschillen van inzicht uit de weg te ruimen.”
Tips zijn er nog niet binnengekomen op www.meldpuntverzekeringsfraude.nl, aldus Fukking. “Maar wel vier- à vijfduizend bezoekers.”

Reageer op dit artikel