nieuws

Meeste geldgevers laten topopslag hypotheek niet automatisch vervallen

Archief

Banken en verzekeraars weigeren op eigen initiatief de rente-opslag op tophypotheken te verlagen als de waarde van het onderpand is gestegen en/of de lening deels is afgelost. Dit concludeert de Consumentenbond op grond van een onderzoek onder geldverstrekkers.

Van de 34 geldgevers met tophypotheken (meer dan 65% van de pandwaarde zonder NHG) die de Consumentenbond heeft onderzocht, scoren alleen Friesland Bank en Royal Nederland (samen met Bouwfonds Hypotheken) een voldoende. Deze hypotheekaanbieders laten de rente-opslag van maximaal 0,5% automatisch vervallen als daartoe aanleiding bestaat.
Bij het overgrote deel van de banken en verzekeraars is dit niet het geval. “De kredietverstrekkers profiteren op zo’n manier onnodig lang van een hogere rente. Huizenbezitters met een tophypotheek betalen dan ook vaak honderden guldens meer per jaar dan eigenlijk zou moeten”, aldus de belangenorganisatie.
Pas als een woonconsument aan de bel trekt bij zijn geldgever, is een aantal bereid de opslag te laten vervallen als een taxatierapport kan worden overlegd waaruit de waardestijging blijkt van het woonhuis. De taxatiekosten zijn wel voor rekening van de consument.

Reageer op dit artikel