nieuws

Meerderheidsbelang Fortis in Beijer Groep

Archief

Fortis/Amev heeft een meerderheidsbelang genomen in de Beijer Groep uit Haarlem. De bankverzekeraar wil het belang in het intermediairbedrijf op termijn terugbrengen tot een minderheidsaandeel.

Aanleiding voor de aandelentransactie is het afscheid van directeur/eigenaar Frans Pasman (56). “Het is de eerste keer dat een financiële instelling een belang neemt in de Beijer Groep”, aldus Pasman.
Na twintig jaar directeurschap van Beijer neemt Pasman een sabbatical leave. Per 1 november is Raymond Brood de nieuwe Beijer-directeur. Brood is een Fortis-man: directeur bij Fortis Investments en onder meer commissaris bij Preval Leven, een jonge dochteronderneming van Falcon.
Pasman houdt een belang van 15% in de Beijer Groep. Hoewel hij zegt een hekel te hebben aan “de hypocrisie” rond eigendomsbelangen van verzekeraars in assurantiekantoren, wil hij niet zeggen hoe groot het Fortis-belang is. “Dat is nu niet van belang, net zo min als het bedrag dat ermee gemoeid is. Op termijn zal het een minderheidsbelang zijn, dat is relevant.”
Fortis erkent dat een meerderheidsbelang is genomen in Beijer. “Dat is een uitzondering, vanwege een eenmalige financiële injectie. Binnen drie jaar wordt het een minderheidsbelang”, aldus een woordvoerder. “Ons argument is dat we de advieskracht van het intermediair willen ondersteunen. We spelen in op wensen van het intermediair.”
Overnames
Pasman hoopt dat de marktpartijen in de toekomst meer open communiceren over financiële belangen en samenwerkingsverbanden. “Geheimzinnigheid is geen goede houding. Je kunt als intermediair toch openlijk zeggen dat je je kracht wilt vergroten en dat je daarvoor een sterke partner hebt gevonden?”
Van productieverplichtingen voor Beijer jegens Fortis/Amev is geen sprake, volgens Pasman. “Lijkt me ook niet zinvol. Het strategische belang van Fortis is erin gelegen dat zij via ons een directe en vooruitgeschoven positie in de markt hebben. We kunnen een pilot-functie vervullen.”
De financiële injectie van Fortis zal Beijer gebruiken voor de overname van assurantiekantoren. Pasman: “Om de rentabiliteit van dit bedrijf te vergroten heb je meer omzet en meer klanten nodig. We zoeken overal in Nederland; een overgenomen kantoor mag zijn eigen naam behouden. Het gaat om de back-office: wij kunnen diensten leveren die een assurantiekantoor niet zelf kan of liever niet zelf doet. Denk maar aan personeelszaken en accountancy.”
De Beijer Groep bestaat uit drie onderdelen: Beijer Adviesgroep (verzekeringen), Beijer Consult (actuariaat) en Beijer Top Advies (financiële planning voor het hogere kader). Bij de vestigingen in Haarlem, Rotterdam en Utrecht werken in totaal 150 mensen. De jaaromzet aan provisies en declaraties bedraagt ongeveer f 20 mln.
Frans Pasman: “Geheimzinnigheid rond eigendomsverhoudingen is niet goed.”

Reageer op dit artikel