nieuws

Meer voertuigen gestolen in 2000

Archief

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) heeft bekendgemaakt dat in 2000 5,8% meer voertuigen zijn gestolen dan het jaar ervoor. Werden in 1999 nog 30.607 voertuigen gestolen, vorig jaar waren dat er 32.346.

Van het totaal aantal ontvreemde voertuigen werd 57,9% weer teruggevonden. Aanhangers en opleggers worden het minst vaak opgespoord: slechts één op de tien keerde in 2000 weer terug naar de rechtmatige eigenaar. Het aantal teruggevonden voertuigen daalde vorig jaar met 8,1%, volgens de stichting een teken dat voertuigdiefstal steeds meer het terrein wordt van beroepscriminelen.
Uit de cijfers blijkt verder dat sinds de verplichte invoering van de startonderbreker in 1998 de gemiddelde leeftijd van gestolen personenauto’s is gestegen. Paradoxaal genoeg worden er echter ook meer zeer jonge personenauto’s (t/m 3 jaar oud) gestolen: 4.257 vorig jaar tegenover 3.256 in 1998. Aan een dergelijke diefstal gaat vaak een andere vooraf: die van de sleutels. Snelste stijger in de categorie jonge personenauto’s is de Audi. Ten opzichte van 1998, toen nog 90 ‘jonkies’ van dit merk werden ontvreemd, steeg het diefstalcijfer in 2000 met 182,2% naar 254. De Volkswagen is in de klasse jonge auto’s het meest populair: 848 maal werden deze auto’s gestart zonder dat de eigenaar daarvan op de hoogte was.
In de categorie lichte bedrijfsauto’s nam het aantal diefstallen met 13,7% toe ten opzichte van 1999. Hier blijkt dat je beter geen Mercedes Benz kunt aanschaffen. Dit merk voert de ranglijst aan met 909 gestolen exemplaren, waarvan er 261 werden teruggevonden.
De diefstalcijfers over de eerste maand van dit jaar laten overigens een lichte daling zien ten opzichte van januari 2000.

Reageer op dit artikel