nieuws

Martin Bontje

Archief

Begin deze maand verliet directeur Martin Bontje (52) na twaalf jaar koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland om toe te treden tot de raad van bestuur van Uvit (Univé/VGZ/IZA/Trias). Bontje miste zijn roeping als kaashandelaar, maar mag ’s nachts nog graag een kaasplateautje eten.

Wat is je achtergrond?
Ik ben op 11 september 1954 geboren als zoon van een kaashandelaar te Leidschendam. Daarna heb ik in Den Haag gewoond en vervolgens in Nieuwegein, waar ik alweer bijna dertig jaar met mijn vrouw en drie kinderen woon.
Wat was je mooiste jeugdvakantie?
De vakantie met de mooiste herinneringen zijn de vakanties waarin ik voor het eerst zonder ouders weg ging: op de brommer naar Hilvarenbeek, allemaal dingen doen die niet mochten van je ouders.
Wat is je volgende vakantiebestemming?
In oktober gaan we naar Bangkok waar een neef van mij woont die ons Thailand zal laten zien.
Met welk dier voel je je het meest verbonden en waarom?
Met een olifant. Het is een indrukwekkende gestalte die zijn eigen krachten niet kent en zich meestal als goeie lobbes gedraagt.
Voor welk beroep was je eigenlijk voorbestemd en waarom ben je daarin niet terecht gekomen?
Ik was voorbestemd om in de kaasgroothandel van mijn vader te gaan. Er waren echter al zo veel neven die dat deden, dat ik iets anders gevonden heb. Ik heb daar overigens nooit spijt van gehad, ook al ben ik een groot liefhebber van kaas.
Wat vond je het leukste vak en wat het minste vak op school?
Het leukste vak was economie, het minst leuke muziek. Ik heb absoluut geen ritmegevoel.
Wie is de bekendste persoon met wie je in de klas heb gezeten?
Met Rob van der Meer, de latere stervoetballer bij Sparta en Excelsior.
Wat is je laatst bijgewoonde massaevenement?
De finale van het EK Jeugdvoetbal in Groningen: Nederland tegen Servie 4-1. Prachtige sfeer in de stromende regen.
Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?
Een kaasplateautje
Waar hebben we de grootste kans jou op zaterdagmiddag tegen te komen?
Aan de zijlijn van IJFC-1, het voetbalelftal waar mijn zoon iedere week in schittert.
Wat vond je het mooiste sportmoment aller tijden?
Het doelpunt van Johan Cruyff tegen ADO Den Haag, begin jaren zeventig. Ik zat namelijk op de tribune in dezelfde lijn als het schot. Cruyff was zijn veter aan het strikken toen Piet Keizer van links achter een voorzet gaf. Cruyff nam de bal aan met zijn losse schoen en schoot hem zo in een boog over de keeper.
Van wie heb je zakelijk het meest geleerd?
Van mijn vader: “Een goeie deal is pas een goeie deal als je met dezelfde persoon nog eens zo’n zelfde deal kunt maken.”
Je hebt onverwacht vrij. Wat ga je doen?
Iemand bellen om te gaan golfen.
Waar luister je naar in de auto?
Altijd naar Radio 1, behalve als het programma te veel herhaald wordt. Dan draai ik een cd’tje.
Waar heb je een uitgesproken hekel aan?
Winkelen met mijn vrouw.
Waarom was het voor jou uitgerekend nu tijd voor wat anders?
Ik ben zeven jaar algemeen directeur van ZN geweest, waar ik veel heb meegemaakt met als apotheose de invoering van de nieuwe zorgverzekering. Dat is een goed moment om iets anders te gaan doen.
Wat moet je koste wat kost ooit nog eens doen?
Vijftien kilo afvallen.
Sinds wanneer lees je AM?
Al jaren eigenlijk, vanaf ik AM thuis gezonden krijg.

Reageer op dit artikel