nieuws

Marsh betrekt Groothandelsgebouw

Archief

Assurantiemakelaar Marsh huist sinds enkele weken in het historische Groothandelsgebouw in Rotterdam, neerkijkend op het Centraal Station van de Maasstad. De verhuizing markeert volgens directievoorzitter Marcel Polk een cultuuromslag.

Marsh heeft binnen het robuuste gebouw kantoorruimte op de vierde en vijfde etage, door een grote centrale trap met elkaar verbonden. Opvallend aan het Marsh-deel zijn de open werkplekken. “Niemand heeft meer een eigen werkplek; ik ook niet”, zegt Polk. Voorzien van mobiele telefoon en laptop zoeken de 250 Marsh-mensen in Rotterdam elke dag een andere werkplek om in te loggen op het draadloze netwerk. “Die 250 zijn er nooit allemaal tegelijk, hoor. Gemiddeld was de bezettingsgraad 52% en daar is het aantal werkplekken nu ook op afgestemd.”
Op locaties in Amsterdam, Arnhem en Den Bosch zetelen overigens nog eens 120 medewerkers van Marsh.
Papierarm
Naast de open werkplekken zijn er in het Rotterdamse Groothandelsgebouw door glas omgeven ‘cockpits’ (voor geconcentreerd werk) en kleine vergaderruimten aangelegd. Het contrast met de smalle gangen en gesloten werkkamers van het oude pand in Rotterdam Alexander is volgens Polk groot. “Iedereen is nu veel beter benaderbaar. Er is meer onderling contact en meer samenwerking.”
Voorts heeft Marsh een enorme digitalisering doorgevoerd. Bijna alle documenten zijn gescand, post wordt gescand en achthonderd stalen archiefkasten zijn weggegooid. “We werken nog niet papierloos, maar wel papierarm.” Tien zogeheten ‘werkwijzers’ helpen hun collega’s in de mentale omslag. “De meeste zijn heel enthousiast, vooral de jongeren. Maar niet iedereen kan hier snel aan wennen.”
Beloning
De overstap van een nogal klassieke werkomgeving naar een zeer moderne, moet markeren dat Marsh “bewuster gaat werken aan de beste oplossing voor de klant”. Verder symboliseert de open werkruimte de toenemende transparantie in de assurantiewereld. “We willen veel transparanter gaan werken”, zegt Polk.
Dat komt onder meer aan de orde bij de beloning. Op dat vlak is er ontwikkeling bij makelaars in Engeland en Duitsland, die bovenop feebeloningen van verzekeraars standaard 2,5% extra commissie vragen. Aon, Marsh en Willis zeggen dat iets dergelijks in ons land niet speelt. Polk: “Maar de markt moet de ogen niet sluiten voor het feit dat de marges van makelaars zeer gering zijn.”
“Wij hebben intern veel gedaan”, vervolgt hij. “Denk aan de forse reorganisaties, om ons efficiënter te maken. We maken winst, maar dat zijn zeer bescheiden marges. Het is logisch, als je kijkt naar bepaalde activiteiten die wij voor verzekeraars verrichten, dat we daarvoor aparte vergoedingen krijgen. Dat gebeurt sporadisch ook wel en in dat geval melden we dat aan klanten. Want het is de eindklant die ons betaalt. Het gaat in zulke gevallen overigens om geringe bedragen.”

Reageer op dit artikel