nieuws

Marq vrijwel failliet

Archief

Adviesketen Marq is zo goed als failliet. Het Tilburgse bedrijf zal naar verwachting deze week het faillissement aanvragen voor de overgebleven vestigingen. Marq volgt daarmee het slechte voorbeeld van rechtsvoorganger Spaar Select.Voor de Marq-kantoren in Leusden, Roelofarendsveen, Maastricht en Zwolle was het faillissement al in juli aangevraagd.

Directeur Robert van den Broek heeft inmiddels het bedrijf verlaten. Zijn opvolger Ronald Smulders meldde zich kort voor oudjaar bij de beoogde curator mr. J.M. van Gool in Oisterwijk, die dezelfde taak had bij Spaar Select dat in 2004 failliet ging. Volgens Smulders waren er bij Marq onvoldoende middelen om het personeel over december uit te betalen.
Bij het aanstaande faillissement van de nog resterende Marq-kantoren zijn enkele tientallen mensen betrokken. Van Gool heeft begrepen dat Smulders bezig was om geldschieters te vinden voor een eventuele doorstart van Marq. Het bedrijf zou dan met tien à vijftien medewerkers doorgaan, en daarvoor op zoek zijn naar een kleiner en goedkoper pand.
Erfenis Spaarselect
Volgens Van Gool is Marq ten onder gegaan aan de erfenis van Spaar Select. “Het concept om met adviseurs langs de deuren te gaan is volgens Smulders achterhaald”, zegt hij. “De overheadkosten wegen niet meer op tegen de baten. Ik begreep ook dat hij daarom mogelijk verder wil met een franchiseconstructie.”
Marq verdiende Marq in 2005 nog _ 6,9 mln, uit bemiddelende activiteiten verdeeld over _4,4 mln verzekeringen en _2,5 mln hypotheken. Het personeel zou inmiddels zijn ingelicht over het naderende faillissement. Directeur Smulders wil geen commentaar geven.

Reageer op dit artikel