nieuws

Marktaandeel Rabobank in hypotheken stijgt naar 28%

Archief

Marktleider Rabobank heeft het aandeel in de landelijke hypotheekproductie vorig jaar naar eigen zeggen vergroot tot 28% (26%).

Bij de lokale Rabobanken steeg het marktaandeel met 2,1 % tot 22,4%. Het marktaandeel van Obvion, de hypotheekverstrekker voor het intermediaire kanaal, kwam 0,1 % hoger uit op 5,3%. De particuliere hypotheekportefeuille komt daarmee op _ 168,7 mld (153,7). De assurantieprovisies daalden met 1% tot _ 376 (379) mln.
De bank, die _ 2,7 (2,3) mld winst maakte, zegt verder succesvol te zijn in de spaarmarkt. Daar groeide het marktaandeel tot 41% (39%). “Ik heb in mijn 38-jarige carrière nog nooit een jaar meegemaakt waarin zo veel kwesties speelden als in 2007”, zei bestuursvoorzitter Bert Heemskerk, vooral doelend op de kredietcrisis. Want “ondanks het bescheiden risicoprofiel” zegt de bank daar toch last van te hebben. De bank heeft geen rechtstreekse uitzettingen op subprime hypotheken, maar moest wel _ 284 mln afschrijven op de beleggingsportefeuille.
De Lage Landen
Consumptieve kredieten stegen met 42% tot _ 0,9 mld. In het verslagjaar nam de kredietportefeuille van De Lage Landen toe met 10% tot _ 20,7 (18,9) mld. De Lage Landen, de leasedochter van de Rabobank Groep, zag haar nettowinst in 2007 stijgen met 14% tot _ 234 (206) mln.
De berg met spaargeld groeide vorig jaar naar _ 101 mld. Dat is 13% groei terwijl de jaarlijkse groei meestal rond de 7% ligt. Een deel van dat spaargeld is volgens de Rabobank afkomstig van klanten die hun spaarcenten bij ABN Amro hebben weggehaald.

Reageer op dit artikel