nieuws

Mannen zijn achter het stuur nog steeds jagers

Archief

Mannen zijn achter het stuur nog steeds jagers

Het fenomeen ‘vrouwentarieven’ was in autoverzekeringsland al bekend. Dat vrouwen statistisch gezien minder autoschade veroorzaken ook. Maar nu is er in het Verenigd Koninkrijk een nieuw verschijnsel opgedoken: de autoverzekeraar die zich alleen op vrouwen richt. Deze pas opgerichte maatschappij ontleent haar bestaansrecht aan een onlangs verschenen onderzoek dat het verschil tussen mannen en vrouwen vanuit een heel andere invalshoek bekijkt.
De verzekeraars heet First Alternative Woman (FAW) en is een zusterbedrijf van First Alternative, dat zich sinds vorig jaar – paradoxaal genoeg – juist richt op de zwaardere risico’s onder het autorijdende volk. Vrouwen betalen bij FAW tot e 200 minder premie voor hun autopolis. Overigens waren in Groot-Brittannië al intermediairbedrijven actief die uitsluitend aan vrouwen autopolissen verkopen, zoals Girlmotor.com en Ladybird Insurance.
Het onderzoek waarop FAW zich baseert, werd gedaan door het Britse Social Issues Research Centre. Mannen vormen volgens de onderzoekers, redenerend volgens de evolutionaire psychologie, achter het stuur een groter risico omdat zij nog steeds worden gedreven door hun ‘jagersinstinct’. “De mens heeft ruim 99% van zijn geschiedenis als jager-verzamelaar geleefd. De hersenen van mannen zijn daarom nog steeds ingesteld op zaken als agressie, snelheid en risico nemen. De man reed nog geen auto in het stenen tijdperk. Maar de overblijfselen van zijn jagende en agressieve verleden zijn nog aanwezig in de manier waarop hij autorijdt.”
Uiteindelijk zal de evolutie ervoor zorgen dat de hersenen zich aanpassen aan de huidige leefomstandigheden. Maar mannen hoeven voorlopig nog niet te rekenen op lagere premies omdat zij ‘vanzelf’ veiliger gaan rijden: “Het enige probleem is dat dit waarschijnlijk een paar miljoen jaar zal duren”.
Dier & Zorg scoort met top-20 van honden- en kattennamen
In de vorige aflevering van Jus d’Assurance hebben wij de lantaarn gericht op de slimme publiciteit van enkele uitvaartverzekeraars met een top-50 van uitvaartmuziek. Die editie van AM was nog niet verschenen of Dier & Zorg (Proteq/Reaal) scoorde op de voorpagina van De Telegraaf met een top-20 van honden- en kattennamen.
Dier & Zorg heeft de lijsten eind augustus samengesteld aan de hand van alle offerteaanvragen en de bestaande polissen. Er waren in totaal 57.000 bruikbare ‘records’, aldus Dier & Zorg. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat Max de meest populaire hondennaam is. Bij de katten is Tijger favoriet. De top-20 van meest voorkomende honden- en kattennamen is: Hondennamen 1. Max 2. Lady 3. Bo 4. Daisy 5. Rakker 6. Rocky 7. Bobby 8. Boris 9. Boy 10. Kelly 11. Spike 12. Rex 13. Bas 14. Beau 15. Boomer 16. Cindy 17. Tessa 18. Tara 19. Sam 20. Goofy Kattennamen 1. Tijger 2. Mickey 3. Tommy 4. Gizmo 5. Simba 6. Poekie 7. Tommie 8. Poes 9. Micky 10. Max 11. Lotje 12. Felix 13. Misty 14. Minou 15. Speedy 16. Snoopy 17. Moortje 18. Joris 19. Jerry 20. Moppie
Wat opvalt is, dat er één naam in de beide lijsten voorkomt. Max is de favoriete naam voor honden, maar staat tevens op nr. 10 bij de katten.
De schrijfwijze van een naam is ook van invloed. Als je ‘Mickey’ of ‘Micky’ roept, klinkt dat precies hetzelfde, maar de eerstgenoemde spelling staat bij de katten op nr. 2 en de tweede op nr. 9. Deze samenloop doet zich ook voor bij Tommy (nr. 3) en Tommie (nr. 7). Bij de hondennamen zien we op nr. 3 Bo en op nr. 14 het gelijkluidende Beau.
Vrij opmerkelijk is ook de notering (op de achtste plaats) van de nogal identiteitsloze ‘Poes’ bij de kattennamen.
Rutte pleit voor ‘studiehypotheek’
Staatssecretaris Rutte zou willen dat wij het begrip studielening vervangen door studiehypotheek. Hij pleitte hiervoor begin deze maand bij de opening van het studiejaar aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. “Wat we willen, is stimuleren dat jongeren ook in zichzelf gaan investeren. Er moet wat mij betreft een attitude komen in de samenleving (bij studenten, maar ook bij hun ouders) dat investeren in een studie heel verantwoord is”, aldus Rutte. Hij vindt dat deze investering vrijwel altijd een hoog rendement heeft en is daarom niet gelukkig met het begrip studielening. “Wat dat betreft zou het goed zijn de studieleningen eerder te vergelijken met een hypotheek (een soort studiehypotheek met verworven kennis als onderpand) dan met een lening voor een snel afgeschreven consumptiegoed. Lenen voor een studie is immers minstens zo verantwoord als voor een huis”, betoogde de bewindsman.
Prijsvraag voor uitvaartmethode
Uitvaartverzekeraar en -verzorger Yarden wil binnen twee jaar naast begraven en cremeren een derde vorm van uitvaart aanbieden: de door een Zweedse biologe ontwikkelde methode van ‘vriesdrogen’. Om diverse redenen vindt Yarden dat genoemde term niet gebruikt zou moeten worden en daarom is er een prijsvraag uitgeschreven in het septembernummer van het maandblad ‘Onze Taal’. Tot 1 oktober kunnen suggesties worden ingezonden. De prijs voor het winnende werkwoord bestaat uit een boekenbon van e 150 en een ballonvaart voor twee personen.
Intermediairs-winnaars van Delta Lloyd in Athene
De Olympische reis van de winnaars van de Delta Lloyd Sail Experience zit er op. Medewerkers van de drie winnende assurantiekantoren (E&N Assurantiën, Gooi Finance en VAZT financiële innovaties) hebben in Athene heel veel van de Olympische Spelen meegekregen.
Met acties als de Sail Experience wil Delta Lloyd online werken en ketenintegratie stimuleren. In deze virtuele zeilrace konden de deelnemers punten scoren door in mei, juni en juli online posten te sluiten. Om kleine kantoren evenveel kans te geven als grotere collega’s was er een handicapsysteem en kregen alle deelnemers op onverwachte momenten te maken met mee- of met tegenwind. “Net als onze Olympische zeilers dus.”
Behalve de reizen naar Athene waren er andere prijzen te winnen. De assurantiekantoren Totaalbeheer, Van Hoff, SAA en Drieklomp Financieel Adviseurs legden beslag op de tweede prijs: een geheel verzorgde dag voor twee personen op het wedstrijdzeiljacht Max Fun 35 van Delta Lloyd. De derde prijs, een geheel verzorgde vaart op de Delta Lloyd-sloep voor het gehele assurantiekantoor, is gewonnen door Kranenburg Assurantiën, Herenvest Groep en Geerts Adviesgroep.
Net als de winnende sporters werden de winnaars van de Delta Lloyd Sail Experience in Athene getooid met een krans van olijftakken. Staand v.l.n.r.: Ton Nelisse, Rineke Nelisse, Yolanda Loef, Herman Loef, Feikje Cramer, Katja van de Ley, Henno van de Ley. Zittend v.l.n.r.: Philip Cramer, Cor Vogelaar, Maida Dugonjic, Leo Seysener. VIJFDE KOLOM “Nou, die prijsvraag laat mij koud.”

Reageer op dit artikel