nieuws

Management wil FRA overnemen van Avéro

Archief

Het management van de Financiële Raadgevers Associatie (FRA) wil het bedrijf overnemen van huidig eigenaar Avéro. Er zijn evenwel meer kapers op de kust.

Avéro werd in de loop van vorig jaar eigenaar van 96% van de FRA-aandelen. Aanleiding was een omvangrijke openstaande schuld – ettelijke miljoenen – van het Bunnikse bedrijf. Het huidige management, met Has van Beers en Clemens van Riet voorop, wil die aandelen nu ‘terugkopen’.
Van Beers, die de resterende 4% van de aandelen in bezit heeft, is momenteel algemeen directeur van FRA. Van Riet is als president-directeur tijdelijk teruggetreden. Hij wil daarmee de schijn van belangenverstrengeling voorkomen. “Ik ben vorig jaar als consultant van Achmea in Bunnik neergezet om de herstructurering van FRA vorm te geven. Nu ga ik met Achmea onderhandelen over ons bod voor een management buy-out.”
Kapers
Het is de bedoeling dat alle 77 FRA-medewerkers met een vast dienstverband gaan participeren in de onderneming. Daartoe wordt een Stichting Aandeelhouders FRA opgericht.
Voor Avéro is een minderheidsbelang gepland. Voor Henk Folkers – samen met Henry Leijdsman en Has van Beers oprichter van de FRA – is in het nieuwe bedrijf geen rol meer weggelegd.
De beslissing over de toekomst van FRA ligt in handen van Achmea. Volgens woordvoerder René Visser zijn er meer kapers op de kust. “De management buy-out is één van de voorliggende proposities. Er zijn nog meer gegadigden. We zullen binnenkort een beslissing nemen, waarbij de continuïteit van FRA voorop zal staan.”
Sanering
FRA heeft het de afgelopen jaren moeilijk gehad. Over de boekjaren 1996, 1997 en 1998 werden forse verliezen gemaakt. “Er is te veel aan omzet gedacht en te weinig aan kosten”, aldus Van Riet. “Dit jaar denken we break-even te kunnen draaien.”
Dat laatste is het gevolg van een flinke sanering in vooral de buitendienst. FRA telt momenteel nog veertig accountmanagers, dat waren er vorig jaar nog zestig. Het aantal employee-benefitsadviseurs – van de Employee Benefits Associatie – staat nu op twee (was zeven). Verder is de beloningsstructuur aangepast. Van Riet: “Dat betekent een forse verlaging. Maar onze mensen worden nog steeds zeer goed betaald. Een accountmanager kan bij ons best aan ruim f 250.000 per jaar komen.”
FRA telt voorts nog vijf franchisenemers, waarvan er één in Amsterdam een FRA-winkel heeft.

Reageer op dit artikel