nieuws

Management De Financiële Kamer had kort voor faillissement opgezegd

Archief

Het voltallige managementteam van De Financiële Kamer blijkt enkele weken vóór het faillissement zijn arbeidscontract bij eigenaar Hans Stoop te hebben opgezegd. Dennis Schabracq, Rens van de Vuurst, Daniël Cools en Raymond van Laake werken aan een nieuw bemiddelingsbedrijf: Adviespas.

"Wij waren het niet eens met het beleid", zegt Schabracq. "Maar dit faillissement hebben we niet zien aankomen en is ook nooit onze intentie geweest." Tussen de regels door laat hij blijken dat het management onder meer onvrede koesterde tegen de winstverdeling van de onderneming. "Wij bezitten geen aandelen in het bedrijf. Het besluit tot faillissementsaanvraag is een aangelegenheid van Stoop."
Ingewijden melden dat de vier managers eind vorig jaar bij Stoop hebben aangedrongen op een participatie in de onderneming. Stoop zou dat hebben geweigerd. Met de toegezegde bonussen en salarisverbeteringen heeft hij de managers niet tevreden kunnen stellen, getuige het feit dat zij op 1 januari van dit jaar de onderneming Adviespas hebben opgericht.
Omzetdaling
Stoop zelf wil niet op de redenen voor het opstappen van zijn management ingaan. "Het vaststellen van de oorzaken van het faillissement laat ik aan de curator over." Wel merkt hij op dat de omzet de laatste drie maanden aanzienlijk was gedaald.
In 2006 is de beloningsstructuur van de buitendienstmensen van De Financiële Kamer drastisch veranderd. Het basissalaris verdubbelde van circa _ 1.750 per maand naar ruim _ 3.500, in ruil voor een veel lagere provisiebeloning. Dat heeft volgens Stoop de verkoopprikkel bij zijn mensen niet weggenomen. "Dit geldt al vanaf begin 2006, terwijl de omzet pas de laatste drie maanden sterk daalde."
Honderd grootste
Het faillissement van De Financiële Kamer (inclusief de vennootschappen Vezass en Vezass Holding) werd vorige week door de rechtbank Amsterdam uitgesproken. Het kantoor in Heemstede behoorde met een provisieomzet van _ 6,5 mln tot de honderd grootste intermediairbedrijven van ons land. "Voor mijn gevoel had ik een mooi bedrijf", stelt Stoop licht geëmotioneerd. "Dit faillissement is zeer betreurenswaardig."
Volgens curator Frits Kemp kunnen de 52 werknemers van De Financiële Kamer en de 300 van de callcenters van Vezass een ontslagbrief tegemoet zien. Wel wordt nog de optie van een doorstart bekeken. Eigenaar Stoop ziet daarin weinig heil. "Prioriteit is het onderbrengen van het personeel en de klanten bij andere partijen." Vooral voor de callcenters in Almere, Heemstede, Leiden en Zwolle zou concrete interesse bestaan.
Royementen
Een eerste blik leert de curator dat veel royementen en daarmee gepaard gaande terugbetalingsverplichtingen van provisie aan verzekeraars, een belangrijke oorzaak voor het faillissement zijn. Er wordt door een enkeling gerept van royementspercentages tussen de 10% en 30%. Stoop ontkent dat. "Die cijfers herken ik niet. Het ligt meer in de buurt van 10% en dan eerder eronder dan erboven. Dit echec is niet te wijten aan een gebrek aan kwaliteit in de verkoop. Die is bij De Financiële Kamer altijd netjes geweest."
De portefeuille bestaat uit zo'n 40.000 klanten, voor driekwart ondergebracht bij Aegon. Verder telt de portefeuille zo'n 9.000 polissen van Avéro Achmea (voornamelijk afkomstig uit de failliete boedel van Spaar Select). De laatste maanden vormden ook ANW-verzekeringen van Legal & General een prominent onderdeel van het assortiment.

Reageer op dit artikel