nieuws

Makelaars willen duidelijkheid over dekking millenniumschades

Archief

De makelaars aan de assurantiebeurzen eisen op korte termijn duidelijkheid van verzekeraars omtrent de dekking van schades die voortkomen uit het millenniumprobleem.

Voorzitter Rolf van der Wal (Aon Hudig) van de VNAB-makelaarssectie bracht het millennium-vraagstuk onlangs naar voren tijdens de algemene vergadering van de Vereniging Nederlandse Assurantiebeurs. “Wij willen gewoon zeker weten of er dekking is indien de kantoorpanden van onze cliënten op 1 januari 2000 afbranden als gevolg van een computerstoring”, aldus Van der Wal. Voorzitter van de verzekeraarssectie Henk van Calcar (Erasmus) zegde toe duidelijkheid te verschaffen vóór medio 1998. De diverse stuurgroepen van de VNAB zullen in samenspraak met het Verbond van Verzekeraars bindende uitspraken doen.
Volgens Van Calcar is het millenniumprobleem ook voor verzekeraars een zeer complex vraagstuk. “Veel complexer dan menigeen denkt. De grootste problemen doen zich straks natuurlijk voor bij aansprakelijkheidsverzekeringen en machinebreuk- en computerdekkingen. Daarbij kun je de vraag stellen of er bij het inmiddels ‘wereldberoemde’ millenniumprobleem wel sprake is van een onzeker voorval, hetgeen toch een voorwaarde is voor dekking”. Bedrijven die niet millenniumproof zijn, krijgen volgens Van Calcar straks niet alleen problemen met hun verzekeringsmaatschappijen: “Hun beurskoersen zullen onherroepelijk in de kelder eindigen”.
De meeste verzekeringscontracten waar dit soort problemen zich zouden kunnen voordoen zijn volgens Van Calcar bovendien jaarcontracten. “Tegen die tijd zal schade als gevolg van het millenniumprobleem expliciet worden in- of uitgesloten.”
Voor brandverzekeringen met looptijden die over de eeuwwisseling heen lopen, verwacht Van Calcar niet dat de risicodragers onder de vergoeding van eventuele schade uitkomen. “Als de schadeoorzaak niet expliciet is uitgesloten zit er maar één ding op: betalen”.

Reageer op dit artikel