nieuws

Makelaars en notarissen komen met overbruggingsgarantie

Archief

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft samen met een groep NVM-makelaars de Overbruggingsgarantie ontwikkeld; een compensatie voor dubbele woonlasten en biedt kopers tijd en financiële zekerheid om de eigen woning te verkopen.

Het principe van de overbruggingsgarantie is dat de verkoper van een woning besluit, in overleg met de makelaar om de woning inclusief overbruggingsgarantie aan te bieden. Deze garantie zorgt ervoor dat eventueel dubbele woonlasten binnen de afgesproken garantietermijn door de verkoper aan koper worden vergoed, zolang die zijn of haar eigen woning nog niet heeft overgedragen.
De woningen die worden aangeboden inclusief de Overbruggingsgarantie zijn herkenbaar aan de aanduiding KKOV, een samenvoeging van de bekende afkorting Kosten Koper en overbruggingsgarantie. De garantietermijn is één of twee jaar; de premie 2,5% van de koopsom op jaarbasis. De verkoper betaalt voor de overbruggingsgarantie _ 395. De koper betaalt _ 175 afwikkelingskosten (beide bedragen zijn exclusief 19% btw).
CBOV
Het nieuwe Centraal Bureau Overbruggingsgarantie (CBOV) in Baarn is een onafhankelijke organisatie die alle processen rond de overbruggingsgarantie registreert, beheert en zorgt voor de organisatie tot aan de notaris. De belangrijkste taken die het CBOV in dat kader vervult zijn de registratie van woningen die aangeboden worden met de overbruggingsgarantie, de registratie van bevoegde en deelnemende makelaars en notarissen, en de uiteindelijke afwikkeling in samenwerking met de notaris.
“Dit concept is ook voor de verkoper interessant, want de garantie betekent in de praktijk dat er meer gegadigden voor de woning zullen zijn”, zegt Marco van Driel, directeur van CBOV. “De verkoper voorkomt daarmee de kosten van een langere verkooptijd. Denk aan: extra rente, advertenties of het verlagen van de vraagprijs.”

Reageer op dit artikel