nieuws

Maandpremie retour bij aankoop spaarpolis Postbank

Archief

De Postbank heeft alvast een voorschot genomen op de afschaffing van het verbod op retourprovisie per 1 januari aanstaande. De ING-dochter geeft nieuwe polishouders f 250 cadeau.

Bij twee kapitaalverzekeringen – het WinstVastPlan en het BeleggingsPlan – geeft de Postbank aan nieuwe deelnemers de eerste maandpremie terug. Als mensen voor 16 juli één van deze beleggingsverzekeringen afsluiten, dan krijgen zij van de Postbank de eerste inleg (maximaal f 250) binnen een maand retour op hun rekening.
Op Internet (www.postbank.nl) adverteert de Postbank met ‘Nu tot f 250 cadeau’. In een mailing voor het WinstVastPlan wordt de schenking betiteld als een ‘spectaculaire snelle-beslissers-aanbieding’. Volgens de Postbank is de actie niet opmerkelijk. “Dit soort acties is al langer gebruikelijk in de branche”, aldus woordvoerster Marianne Honkoop. “Het verbod op de retourprovisie wordt weliswaar per 1 januari afgeschaft, maar wij zijn van mening dat wat na 1 januari goed is voor de klant, nu ook al goed is voor de klant. We nemen alvast een voorschot.”
Geen wetsovertreding
In een reactie noemt tussenpersonenorganisatie NBVA de Postbank-actie prematuur en onverstandig. “Consumenten aanzetten tot het nemen van snelle beslissingen spoort absoluut niet met het karakter van een complex verzekeringsproduct, zoals het WinstVastPlan. De NBVA heeft altijd met klem een beroep gedaan op het vermogen tot zelfbeheersing binnen de bedrijfstak. Het inzetten van substantiële lokmiddelen brengt risico’s voor de aantasting van het imago van de verzekeringssector met zich mee.”
De NBVA zegt de Postbank-actie formeel te hebben aangemeld bij de Economische Controle Dienst (ECD). Een vergeefse actie, zo laat ECD’er Ben Hilberts weten. “Volgens mij is hier helemaal geen sprake van een wetsovertreding. Dit is een premievoordeelactie, dat is wat anders dan retourprovisie.”
En al zou artikel 16 van de Wabb (Wet Assurantiebemiddelingsbedrijf) zijn overtreden, dan nog is Hilberts niet van plan in actie te komen. “Wat moet ik doen dan? De Postbank aanspreken en te horen krijgen dat ze de actie toch voortzetten. Dan kan ik proces-verbaal opmaken en dan wordt de zaak geseponeerd. Nee, als iemand deze actie écht wil laten beëindigen, dan lijkt me alleen een gang naar de civiele rechter zinvol.”

Reageer op dit artikel