nieuws

Louter groei in jaarcijfers Monuta

Archief

Uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta heeft wederom een uitstekend bedrijfsjaar achter de rug. Mede dankzij overnames is de omzet met 17,5% gestegen tot f 180,3 mln. De winst ging 16,7% omhoog naar f 17,6 (15,1) mln.

Overnames heeft Monuta vorig jaar voornamelijk gepleegd in de uitvaartverzorging. De grootste vis was De Universele, met vestigingen in Hoensbroek, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf en Sittard. Verder werd Eenvoud uit Alphen aan den Rijn overgenomen. Inmiddels is de Leidse onderneming Van der Luit gekocht, en zijn vorige week nog eens drie uitvaartondernemingen gekocht (zie hiernaast) en is Monuta samen met Nuva in een koopgevecht gewikkeld om de Haarlemse Kloppersingel.
Het aantal door Monuta verzorgde uitvaarten steeg vorig jaar mede hierdoor flink tot 11.698 (10.028). Monuta claimt daarmee een marktaandeel van 8,5% (7,5%) te hebben. Binnen twee tot drie jaar wil het Apeldoornse bedrijf dat aandeel rond 15% hebben. Naast acquisities moet de nieuwe franchiseformule daarvoor zorgen. Monuta heeft nu franchisenemers actief in de plaatsen Bennebroek/Hoofddorp, Zwanenburg, Nieuwleusen, Amstelveen en Uithuizen.
De omzet van het uitvaartbedrijf kwam vorig jaar 21% hoger uit op f 83,2 (68,8) mln. Het nettoresultaat was f 3,9 (2,5) mln.
Verzekeren
Het verzekeringsbedrijf maakte eveneens een behoorlijke groei door. Het brutopremie-inkomen – afkomstig van 770.000 verzekerden – steeg tot f 68,9 (59,9) mln. Overgenomen portefeuilles van De Universele, De Amsterdamsche en Anova droegen daaraan bij. Het bruto verzekerd bedrag was eind vorig jaar f 2.671 (2.351) mln.
Het assurantiebedrijf is profijtelijker dan het uitvaartbedrijf: de verzekeringswinst bedroeg namelijk f 14,4 (12,5) mln. Aan provisie voor assurantietussenpersonen werd voor f 8,8 (6,9) mln uitgekeerd, terwijl reclame-activiteiten f 4,4 (5,8) mln vergden.
Bij Monuta werken 544 (427) mensen; de toename is voor 90% veroorzaakt door overnames.

Reageer op dit artikel