nieuws

Lobby voor OPK

Archief

Wie slecht ziet, kan een gevaar op de weg zijn. Een Oog Periodieke Keuring (OPK) kan het aantal verkeersincidenten en -slachtoffers terugdringen en lichamelijke klachten als gevolg van slecht zien eerder herkennen. Daarom zou zo’n OPK verplicht moeten zijn voor alle weggebruikers die ouder zijn dan 18 jaar. Dat zegt Alhard Hungerink, algemeen directeur van OptiTrade, de overkoepelende organisatie waarvan meer dan honderd Oogmerk opticiens deel uitmaken. Hij reageert met verontwaardiging op het besluit van minister Peijs van Verkeer & Waterstaat om af te stappen van haar voornemen een jaarlijkse oogkeuring verplicht te stellen voor automobilisten ouder dan 45 jaar.

De Oogmerk opticiens komen vanaf deze week zelf als eerste met een OPK-bewijs. “Iemand moet het voortouw nemen, zeker als het op dit moment niet van overheidswege verplicht gesteld wordt”, zegt Hungerink. Hij geeft aan gesprekken te voeren met diverse belanghebbenden: ziekenhuizen, oogartsen, zorg- en schadeverzekeraars, auto-leasemaatschappijen, ANWB, Route Mobiel, 3VO en de Tweede-Kamerfracties.

Reageer op dit artikel