nieuws

Levensverzekeraar Leidsche zoekt zinvolle toekomst

Archief

Leidsche Verzekering Maatschappij, de levensverzekeraar van Bloemers Nassau Groep, gaat op zoek naar een zinvolle invulling van haar bestaan. De verkoop – van vooral koopsompolissen – is vorig jaar stilgelegd. In pensioenverzekeringen wordt een nieuwe markt gezocht.

Voor de nieuwe strategie is Ab van Pelt aangetrokken als algemeen directeur; onder hem blijft zittend directeur Lex van Hooydonk werkzaam. Van Pelt (52) was laatstelijk directeur van het levenbedrijf van het door Achmea overgenomen Royal & SunAlliance en werkte daarvoor bij Nationale-Nederlanden en RVS.
De taak van Van Pelt bij Leidsche wordt door Bloemers Nassau Groep omschreven als “een doorstart”. Van Pelt is aangetrokken om een nieuwe visie te ontwikkelen voor de levensverzekeraar “met nieuwe producten en beleggingsmogelijkheden, nieuwe automatisering en een nieuw team”. De nieuwe producten moeten gezocht worden in de hoek van pensioenen voor het midden- en kleinbedrijf; meer wil Bloemers Nassau daarover niet zeggen.
Negatieve energie
De portefeuille van Leidsche bestaat uit bijna 2.800 polissen. Daarvan vallen er ruim 1.500 in de categorie ‘individuele koopsommen in beleggingseenheden’, meestal direct ingaande lijfrenten. De administratie werd twee jaar geleden nog uitbesteed aan Accenture, maar is vorig jaar weer naar Rotterdam teruggehaald. “Beide acties zijn gepaard gegaan met veel kosten en tijd maar ook negatieve energie voor de medewerkers”, zo erkent de directie.
Omdat koopsompolissen tegenwoordig tegen zeer scherpe tarieven worden aangeboden, heeft Leidsche de productie eind vorig jaar stopgezet. “Voortgaande verkoop van producten tegen de toen geldende tarieven en kosten realiseerde geen toegevoegde waarde”, aldus Leidsche. Dankzij de productiestop bleef de verkoop van nieuwe verzekeringen onder de tweehonderd polissen steken. De premieomzet daalde vorig jaar tot e 3,0 (4,6) mln.
Onder de streep hield Leidsche e 172.000 over. In 2002 werd nog bijna een miljoen euro verlies geleden.

Reageer op dit artikel