nieuws

Legio-Lease wil met intermediair in zee

Archief

Legio-Lease wil zijn begin dit jaar geïntroduceerde spaarleaseprodukt – simpel gezegd: een aandelenpakket op afbetaling – nu ook via het intermediair-kanaal gaan verkopen. Het bedrijf van eigenaar-directeur P.H. Bloemink is van plan zaken te gaan doen met in totaal 200 tussenpersonen.

Legio-Lease gaat contact zoeken met kantoren die “een goede reputatie genieten en een actief marktgedrag vertonen”. Om dit relatiebestand op te bouwen is recentelijk drs R. van der Mast (47) tot de directie van Legio-Lease toegetreden. Van der Mast is afkomstig van de Labouchere Group en was voordien onder meer directeur bij de Banque Parisbas en algemeen directeur van de Citco Bank Nederland. Bloemink richt zich tot het intermediair vanwege diens vertrouwenspositie bij de consument op het gebied van financiële produkten.
Remisier A
Legio-Lease staat onder controle van de Stichting Toezicht Effectenverkeer. Het bedrijf heeft, om in effecten te mogen bemiddelen, een vergunning als Remisier B.
Bloemink: “Assurantietussenpersonen mogen het spaarleaseprodukt in beginsel niet verkopen, omdat dit een effectentransactie betreft. Maar wij mogen als Remisier B wel zogeheten Remisiers A aanstellen. Als Remisier A zijn de betrokken tussenpersonen dan gerechtigd cliënten aan te brengen”.
De formule
Spaarleasen houdt in de praktijk in, dat een deelnemer gedurende 15 jaar maandelijks een door hem gekozen vast bedrag (variërend van f 50 tot f 250) aan Legio-Lease overmaakt. Na de ontvangst van de eerste storting wordt voor de deelnemer een aandelenpakket gekocht, dat door Legio-Lease in beheer wordt gegeven bij Bank Labouchere, een volle dochter van Aegon. Na 15 jaar krijgt de deelnemer de vrije beschikking over het eigen aandelenpakket, dat bestaat uit een ‘mandje’ ABN Amro, Aegon, Fortis-Amev en ING.
Succes bij de fiscus
In diverse (financiële) media is de beleggingsformule van Legio-Lease vooral in het begin van dit jaar fel bekritiseerd. Het produkt zou erg duur zijn en de veronderstelde fiscale aftrekbaarheid van de in het maandbedrag verdisconteerde rente werd meer dan eens in twijfel getrokken.
Bloemink heeft ondertussen de wind meer mee dan tegen. Een klacht bij de Reclamecodecommissie werd in hoger beroep ongegrond verklaard en de Consumentengeldgids liet zich onlangs verrassend neutraal uit over o.m. spaarleasen. Het belangrijkste succes is pas zeer recentelijk geboekt. Na diepgaand onderzoek in opdracht van de toenmalige minister van financiën (de huidige premier Kok) heeft de Belastingdienst geconcludeerd, dat de rente die deelnemers aan de formule aan Legio-Lease moeten betalen, fiscaal aftrekbaar is. Met name de financieel-adviesbureaus Moneyview (J. Riemens) en Leeninfo (A.W. Bosch) volharden in hun kritiek, dat het spaarleasen minder profijtelijk is dan wordt voorgespiegeld. Daar staat tegenover, dat er, voor zover bekend, nog geen enkele concurrent is opgestaan die een vergelijkbaar spaarleaseprodukt tegen lagere kosten aanbiedt. Bovendien heeft Bloemink het produkt laten ‘doormeten’ door Pieter Lakeman, voorzitter van de Stichting Sobi, met als gevolg: een positief getuigschrift bij de mailings van Legio-Lease. Over omzet en resultaten van Legio-Lease doet Bloemink buitengewoon terughoudend. “Het gaat om vele honderden miljoenen guldens aan aandelenpakketten”, is het enige dat hij wil prijsgeven.
Drs R. van der Mast gaat namens Legio-Lease contact zoeken met het intermediair. Zie ook het interview met Bloemink op pag. 12

Reageer op dit artikel