nieuws

Legal past kostenoverzicht aan na kritiek van intermediair

Archief

Legal & General gaat in de jaarlijkse informatiemodellen die bij beleggingsverzekeringen worden verstuurd een tekst opnemen die aangeeft dat de post ‘provisie’ kan afwijken van de daadwerkelijk betaalde beloning. Consequentie is wel dat waarschijnlijk niet alle polishouders vóór 1 april het veelbesproken ‘model 3’ hebben ontvangen.

De Hilversumse verzekeraar springt daarmee in op kritiek van de NVA, die vindt dat in het kostenoverzicht conform de modellen-De Ruiter bij de provisie ook de daadwerkelijk in dat jaar uitgekeerde beloning moet worden vermeld. Verzekeraars nemen echter alle kosten voor provisie op die ten laste van de polis zijn gebracht.
Legal gaat nu een tekst toevoegen die aangeeft: “Ter bevordering van een evenwichtige opbouw van uw vermogen, wordt de vergoeding gespreid gedurende de eerste jaren van de looptijd van uw verzekering met uw inleg verrekend. Dit houdt in dat het hier vermelde bedrag niet gelijk hoeft te zijn aan het bedrag dat uw verzekeringsadviseur dit jaar daadwerkelijk heeft ontvangen.”
Geen financieringskosten
Volgens directeur Arno Dolders komt het bij Legal weinig voor dat het informatiemodel een ander bedrag toont dan aan provisie is betaald. “In de overgrote meerderheid van de afgesloten verzekeringen kiest het intermediair ervoor om de afsluitprovisie evenredig over een kwart van de looptijd te laten uit te keren. In die situaties is het bedrag dat ten laste van de verzekering in enig jaar wordt gebracht gelijk of vrijwel gelijk aan het bedrag dat wordt uitbetaald.” Wordt een groot deel van de provisie in de eerste twee jaar uitgekeerd – bij minder dan 20% van de polissen – dan zegt Legal daarover geen financieringskosten bij de consument in rekening te brengen. Het Verbond liet eerder weten dat die nu juist het verschil tussen betaalde en weergegeven provisie uitmaken.

Reageer op dit artikel