nieuws

Legal & General: ‘Kritiek NHP op onze risicoreclame is goedkoop’

Archief

Inkoopcombinatie Nationale HypotheekPas (NHP) heeft Legal & General beticht van het maken van misleidende reclame door te stellen de goedkoopste overlijdensrisicopolis te bieden. “Wij zijn de goedkoopste”, aldus directeur Peter Lijesen. Legal vindt alleen de kritiek van NHP goedkoop.

Legal adverteerde vorige week met twee pagina’s in het Financieele Dagblad, waarop ook het samenwerkende intermediair werd vermeld. De Hilversumse levensverzekeraar stelt daarin de goedkoopste overlijdensrisicopolis te bieden met het Preferred Life-tarief. “Dit scherpste tarief van Nederland is een prijskorting op de bestaande overlijdensrisicotarieven en kan oplopen tot maar liefst 30%.”
NHP-directeur Lijesen vond dat bezijden de waarheid en reageerde met een persbericht: “Premieoverzichten van Independer laten zien dat deze bewering strijdig is met de werkelijkheid. Het laagste tarief van Legal is _ 613; daarbij gelden strenge voorwaarden. Wij hanteren een premie van _ 502,43 per jaar: een verschil van 22%.” Het NHP-tarief is gebaseerd op een polis waarbij de tussenpersoon geen provisie ontvangt.
En bloc
Legal & General-directeur Arno Dolders vindt NHP vooral goedkoop in zijn kritiek op de reclame: “Het product van NHP is totaal niet vergelijkbaar met dat van ons. De NHP-polis kent een en-bloc-clausule waardoor zij tussentijds de premie kunnen aanpassen. Bij ons betaal je over de gehele looptijd dezelfde premie. Welke consument zal nu een risicoverzekering sluiten als hij weet dat hij over tien jaar waarschijnlijk een veel hogere premie gaat betalen?”
Dolders vindt bovendien dat NHP ook de kosten moet vermelden. “Je kunt hun polis weliswaar zonder provisie sluiten, maar je betaalt als klant wel _ 795. Dat moet er ook bij vermeld worden. Overigens staat de polis van NHP niet eens in de Independer-overzichten. Het is een goedkope manier om mee te liften op onze naamsbekendheid.”
Rookgordijn
Lijesen beaamt dat NHP een en-blocclausule hanteert. “Die is heel gebruikelijk; veel partijen kennen zo’n clausule. Maar dit tekent de onmacht van Legal & General; ze verbloemen hiermee dat ze eigenlijk duurder zijn. Zo zit het in elkaar in verzekeringsland.”
De producten zijn volgens Lijesen juist heel goed te vergelijken: “Risicopolissen zijn de makkelijkst te vergelijken levensverzekeringen. Dolders werpt een rookgordijn op. Bovendien heb je geen last van een en-blocclausule als je de premie als koopsom stort. En de intentie is uiteraard niet om tussentijds de premies te gaan verhogen.”

Reageer op dit artikel