nieuws

Legal & General: ‘hier geen direct-writing’

Archief

Legal & General zal in ons land voor de verkoop van levensverzekeringen geen gebruik gaan maken van direct-writing. Dit in tegenstelling tot het Britse moederbedrijf.

Die verzekering gaf algemeen directeur Bob van den Berg bij de presentatie van de nieuwe Nova Polis van Legal & General. Bij die productpresentatie voor het intermediair was ook de Britse topman David Prosser aanwezig, die in zijn speech enthousiast verhaalde over de succesvolle combinatie van verkoop via tussenpersonen en via direct-writing.
Volgens Van den Berg is Prosser ervan overtuigd dat het Britse succesverhaal niet te kopiëren is naar de Nederlandse situatie. “Ik heb hem gezegd dat wij daarvoor veel te klein zijn. Wij richten ons op een beperkte doelgroep, hoewel die inmiddels ook al bijna anderhalf miljoen mensen telt. Wij kunnen ons, met het oog op onze tussenpersonen, geen direct-writing veroorloven. Op de Britse markt ligt dat voor Legal & General als één na grootste levensverzekeraar, natuurlijk heel anders.”
Banken
In ons land is het onafhankelijk intermediair verantwoordelijk voor 55% van de nieuwe productie van Legal & General (in totaal f 130,6 mln groot). De zeventig Financial Consultants, eigen verkopers van de Hilversumse levensverzekeraar, nemen 28% voor hun rekening.
Het bankkanaal is ten slotte goed voor ruim f 22 mln jaarpremie, oftewel 17% van de nieuwe productie. De belangrijkste bankrelatie is de Rabobank. Verder doet Legal & General – in volgorde van belangrijkheid – zaken met ING Bank, ABN Amro en Van Lanschot.
Lage marges
Prosser maakte in Hilversum wél duidelijk dat Legal & General grote plannen heeft met zijn Nederlandse dochter. Volgens Van den Berg gaat de Hilversumse maatschappij onderdelen van de Britse succesformule gebruiken.
“Prosser heeft vijf jaar geleden in Engeland gezegd dat een levensverzekeraar succes zal boeken, als-ie lage marges combineert met excellente service. Om dat te kunnen, heb je wel volume nodig en dat is precies wat wij hier ook gaan nastreven.”
Volgend Van den Berg is de Nova Polis een eerste uiting van de nieuwe Legal & General-koers. “We gaan hiermee van primitieve universal-life over op geavanceerde universal-life. En we hebben onze eigen marges verkleind, ten faveure van de provisie en de eindkapitalen.”
Bob van den Berg: ‘Van primitieve naar geavanceerde universal-life’.

Reageer op dit artikel