nieuws

Leenlust bleef in 2007 op peil, maar opnieuw meer afgelost

Archief

In 2007 hebben Nederlanders _ 10,4 mld geleend. Dat is net zoveel als een jaar eerder. Maar opnieuw is er meer afgelost dan geleend, waardoor de uitstaande schuld aan consumptief krediet verder daalde.

De daling van de uitstaande schuld in 2007 is volledig toe te schrijven aan het doorlopend krediet. Het verschuldigde bedrag aan doorlopend krediet daalde met _ 0,5 mld. Het uitstaande bedrag aan aflopend krediet en creditcardkrediet wijzigde nauwelijks. Omdat de roodstand op betaalrekeningen wel toenam, is de totale consumptieve schuld van huishoudens wel gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De aflossingen laten de afgelopen jaren een stijgende lijn zien. In 2007 hebben Nederlanders _ 12,4 mld afgelost. Dit is meer dan het verstrekte krediet en de kredietvergoeding bij elkaar, zodat de uitstaande schuld op consumptief krediet in 2007 licht is gedaald. De consumptieve schuld is het totaal van het uitstaande bedrag aan
consumptief krediet en de roodstand. Deze schuld lag eind 2007 1% hoger dan eind 2006.

Reageer op dit artikel