nieuws

Leasemaatschappijen en verzekeringen

Archief

In AM 1/2 van 16 januari schetst Ton Gerritsen een somber beeld van het rijgedrag van een gemiddelde leaseautoberijder. Graag breng ik hierbij enige nuanceringen aan.

Er zijn in Nederland vele grote en kleine autoleasemaatschappijen actief. In een markt waar klanten steeds professioneler inkopen en steeds meer toegevoegde waarde vragen, is het elke dag een uitdaging om de leaseprijs laag te houden.
De verzekeringspremie maakt met ruim 10% een respectabel onderdeel uit van de maandelijkse leaseprijs. Deze verzekeringspremie kan alleen laag gehouden worden als ook de schadelasten structureel laag blijven. Een verhoging van de schadelast zal immers automatisch leiden tot een verhoging van de verzekeringspremie.
Autoleasemaatschapijen dragen in een toenemend aantal gevallen het cascorisico gedeeltelijk of geheel zelfstandig. Zelfs op het wa-risico wordt vaak sterk geparticipeerd. Mede hierdoor zijn schadepreventieprogramma’s, statistische analyse, signalering en een actief acceptatiebeleid reeds lang een bekend terrein van de autoleasemaatschappijen. Er wordt dan ook actief ingespeeld op het rijgedrag van bestuurders van lease-auto’s, onder meer door middel van trainingen in rijvaardigheid en managementrapportages. Zelfs bestuurders worden in een toenemend aantal gevallen beloond voor schadevrij rijgedrag. Ook de te verwachte toename van het aantal black-boxsystemen in lease-auto’s zal bijdragen tot een beperking van de schadelast.
De gezamenlijke autoleasemaatschapijen hebben in 1997 de verkiezing van ‘Leaserijder van het Jaar’ georganiseerd. Doel hierbij was om aandacht te vragen voor het veelal correcte rijgedrag van lease-autorijders en – daar waar nodig – energiezuinig en veilig rijgedrag te stimuleren. Ook dit jaar zullen wij deze verkiezing organiseren aangezien deze verkiezing positief bijdraagt aan de beeldvorming inzake lease-autorijders. De campagne rondom de verkiezing is zo opgezet dat bestuurders, maar ook hun werkgevers, bewust worden gemaakt van het belang van energiezuinig en veilig rijgedrag.
Ik ben ervan overtuigd dat autoleasemaatschapijen geen slecht verzekerbare vloten beheren. Tevens ben ik ervan overtuigd, dat de autolease-industrie professioneel de schaderisico’s rond wagenparken onder controle heeft. Ook twijfel ik er niet aan dat de autolease-industrie steeds weer nieuwe en creatieve initiatieven zal oppakken om de schadelast ook blijvend laag te houden. Ik nodig Ton Gerritsen van harte uit om eens een kijkje te komen nemen in de assurantiekeuken van een professionele autoleasemaatschappij. Wellicht kan hij dan rationeel en genuanceerd informatie geven over de rol van autoleasemaatschappijen en de beheersing van de nationale schadelast.
Peter M. Verkuyl, voorzitter Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen

Reageer op dit artikel