nieuws

Lange hypotheekrente in trek

Archief

Hypotheken met een renteperiode tussen de vijf en tien jaar zijn vorig jaar de populairste hypotheekvorm geworden, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank.

In januari 2005 had 44% van alle nieuwe hypotheken nog een renteduur van maximaal een jaar. In oktober was dat gedaald tot 30%, terwijl zes tot en met tien jaar vaste hypotheken 44% (31%) van het totaal uitmaken. Deze categorie hypotheken is traditiegetrouw favoriet bij geldnemers, maar werd de laatste tijd vanwege het lage renteniveau overvleugeld door hypotheken met een korte tot variabele rente.
De meerderheid van de hypotheekproductie (60%) werd in oktober langer dan vijf jaar vastgezet. Begin vorig jaar was dat nog 35%. Maandelijks wordt voor zo’n _ 1,2 mld aan hypotheken voor langer dan tien jaar vastgezet; het aandeel in de totale omzet is daarmee gegroeid van 5% tot 13%.

Reageer op dit artikel