nieuws

Langdurige en extreme neerslag oorzaak sneeuwdrukschades Volgens

Archief

registerexpert Rob Lengkeek (van Lengkeek, Laarman & De Hosson) is het grote aantal sneeuwdrukschades van eind november vorig jaar niet alleen te wijten aan constructiefouten, zoals uit een onderzoek van het ministerie van Vrom zou blijken, maar werden ze veroorzaakt door een ongelukkige combinatie van ongunstige factoren

“Langdurige en extreme neerslag, bevriezing en verstopping van afvoeren en doorgebogen afschotten, waardoor het smeltwater niet weg kon, ijsklontering op daken en door windvlagen ontstane sneeuwhopen. Bij een dergelijke belasting wreekt elke berekenings- of constructiefout en begeven bijvoorbeeld niet goed uitvoerde lasnaden het”, aldus Lengkeek tijdens een informatieve bijeenkomst voor de co-assurantiemarkt, die begin april in het Amsterdamse WTC werd georganiseerd door de VNAB en de beide beursbrandclubs ABBC en RBBS. Lengkeek pleitte onder meer voor aanscherpen van de afschotregels en het berekenen van sneeuwdruk in combinatie met windbelasting. Praktische oplossingen Voor de verzekeringsbranche zei hij het wenselijk te vinden dat er meer duidelijkheid komt over wat precies onder ‘constructiefouten’ wordt verstaan. Bovendien is bij dergelijke grote schades snel duidelijkheid gewenst over het dekkingsvraagstuk en moeten praktische oplossingen worden gezocht om te vermijden dat opstal- en inventarisverzekeraar tegengestelde belangen krijgen. Laatstgenoemde zal na een calamiteit snel tot het in orde brengen van de goederen willen overgaan, terwijl de opstalverzekeraar liever eerst nader toedrachtsonderzoek zal willen doen.

Reageer op dit artikel